Pátek, 19. dubna 2024

DKV očekává v Česku výrazný nárůst tankování biodieselu

DKV očekává v Česku výrazný nárůst tankování biodieselu

Drahá tuzemská nafta stejně jako uvažované další zvýšení mýta nutí české dopravce hledat cesty pro snižování provozních nákladů. "U zákazníků DKV vidíme zřetelenou snahu tuto úsporu nalézt v přechodu na směsnou naftu s vysokým podílem biosložky - je složena obvykle ze 69 % klasické fosilní motorové nafty a 31 % biosložky MEŘO. Důvody jsou zřejmé: směsná motorová nafta je v důsledku daňového zvýhodnění plynoucího z celoevropské podpory paliv z obnovitelných zdrojů o 10 %, tedy přibližně 3,30 Kč na litr, levnější. To je u dopravců, jejichž ziskové marže se pohybují v řádu jednotek procent, velmi výrazná úspora," říká Ondřej Pavlík, výkonný ředitel české pobočky DKV Euro Service, největší evropské servisní společnosti pro dopravce.

"Od klientů víme, že testují dopady biodieselu na motory vozidel a zatím nezjistili zásadnější problémy. Proto se jejich zájem a ochota tankovat směsnou naftu zvyšuje. V této branži funguje dominový efekt. Jakmile na bionaftu přejde jedna nebo dvě velké dopravní firmy, ostatní je budou následovat," říká Ondřej Pavlík.

Pokusy o přechod na směsnou naftu zde byly již dříve, ale stát zvýšením sazeb daně další rozvoj potlačil. V současnosti se směsná nafta již běžně tankuje u velkých dopravních společností, většinou z vlastní čerpací stanice. Velké petrolejářské společnosti jsou zatím - s ohledem na negativní zkušenosti v minulosti - v investicích do rozšíření směsné nafty spíše zdrženlivé. Vedle firemních čerpacích stanic tak čeští dopravci tankují směsnou naftu i v zahraničí. Data DKV ukazují, že od začátku roku se už čtvrtina objemů tankování z ČR přesunula za hranice. Favority českých dopravců jsou zejména Slovensko, kde je nafta o 10 % levnější, dále Polsko a Rakousko, kde jsou ceny v průměru ještě níže. Nejlevnější pohonné hmoty nabízejí čerpací stanice v Polsku, u nichž dopravci zaplatí za litr nafty o 15 % až 16 % méně než u nás.

Informace o cenách nafty v Evropě poskytuje informační systém DKV na www.dkv-euroservice.com, kde plánovač trasy DKV Route Planner zároveň vyhledá tři nejlevnější čerpací stanice na trase. Na stránkách jsou k dispozici i přehledy aktuálních cen nafty u důležitých DKV stanic a průměrné ceny v evropských zemích, včetně srovnání cen v Evropě.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů