Pátek, 29. března 2024

Příklady ekologických škod (aneb nemusí pršet, stačí když kape...)

Několik měsíců od výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon a po mediální masáži všech zúčastěných stran a politických debatách o odpovědnosti za historicky největší únik ropy z podmořského vrtu je na místě podívat se blíže i na jiné ekologické škody, které se, v porovnání s podmořskou těžbou, staly při mnohem méně rizikových aktivitách.

Příklady ekologických škod (aneb nemusí pršet, stačí když kape...)

Tak například při stavebních pracech ve výkopech v jižní Evropě se objevilo velké množství nafty. Následující vyšetřování ukázalo, že nafta po dlouhou dobu prosakovala ze závitů v potrubí, kterým kapalina protékala z nedalekého zásobiště nafty do přístavu. V průběhu času z potrubí uniklo celkem 200 m3 kapaliny. Zajímavé je, že žádná z prováděných kontrol potrubí průsaky neodhalila - odchylka v množství naměřeném na vstupu a výstupu se pohybovala v akceptovatelném intervalu pro běžné operace. I z tak nenápadného znečištění však vznikly nejen škody na majetku třetích osob, ale i značné znečištění půdy a podzemních vod, které si vyžádalo nepřetržité odčerpávání a čištění podzemních vod v následujích 6 měsících. Do likvidace nehody se zapojily i autority v oblasti životního prostředí, které dohlížely zejména na důkladnou realizaci nápravných opatření.

Na jiném místě, v severní Francii zase v roce 2001 došlo k požáru papírenského závodu. Během požáru bylo mimo jiné zničeno 5 elektrických transformátorů, které obsahovaly polychlorované bifenyly (PCB). Při teplotách okolo 500° C se PCB rozložilo na vysoce toxický dioxin a furan. V důsledku požáru byly kontaminovány veškeré rostliny a plodiny v okruhu nejméně 2,5 km kolem místa nehody. Společnost na své náklady musela zajistit monitoring stovek vzorků popílku, půdy, vod a rostlin - ty se navíc po dlohou dobu (v řádech měsíců) nesměly používat ani konzumovat. Téměř stovka lidí musela být více jak rok pod zdravotním dohledem.

Pro tentokrát posledním příkladem škody na životním prostředí je environmentální újma na podmořské fauně. Přestože havárie teritoriálně nespadá do nejbližšího okolí (ostrov Reunion), je zajímavá svou podstatou. Znečištění vzniklo při běžné stavební činnosti - stavbě silnice poblíž říčky ústící do Indického oceánu. Během silných bouřek voda spláchla již vybagrovaný materiál, který byl uskladněn v záplavové nivě této říčky. Vybagrovaný materiál se dostal 5 km po proudu až do oceánu, kde zahubil velké množství ryb, bohužel chráněné a téměř vyhubené druhy nevyjímaje. Celý případ řešily místní autority v oblasti ochrany životního prostředí, a to nejen pokutováním za environmentální újmu (včetně nápravných opatření), ale i finančním odškodněním pro místní rybáře a za škody na mejtku třetích osob.

Z výše zmíněných případů si lze udělat obrázek o reálné hrozbě škod na životním prostředí, i při činnostech, které na první pohled nemusí vůbec vypadat jako rizikové. Nicméně škody na životním prostředí jsou jevem stále častějším a to nejen v důsledku stále intenzivnějších zásahů do křehké ekologické rovnováhy, ale částečně i díky zpřísňující se legislativě a dohledu, kde se odráží rostoucí zájem společnosti na udržení zdravého životního prostředí.

V této souvislosti bychom Vás rádi pozvali na podzimní seminář E-PRO, Ekologie - Rizika, Praxe, Ochrana. Seminář je zaměřený na aktuální ekologická témata, zejména na požadavky platné legislativy a finanční zajištění ekologických rizik; mimo jiné zahrnuje i praktickou ukázku likvidace ekologických havárií. Bližší informace i přihlášku na seminář naleznete na www.e-pro.cz .

Za CHARTIS EUROPE, S.A.
Mgr. Renata Šalandová a Ing. Denis Vrána

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů