Úterý, 23. dubna 2024

Klaus s Kocourkem si notovali nad omezováním fotovoltaiky

Klaus s Kocourkem si notovali nad omezováním fotovoltaiky

Praha - Na Pražský hrad zamířil další z nových ministrů, aby seznámil prezidenta Václava Klause se svými plány na další čtyři roky. Dnes je na řadě ministr průmyslu a obchodu z ODS Martin Kocourek. Žádné vzrušené diskuse se ale nekonaly. Naopak, staří známí si notovali. V otázce omezení solárního boomu jsou totiž zajedno. Hodina stačila k projednání pouze dvou témat. Po setkání však Kocourek prozradil i jeho záměr zrušit zákon o významné tržní síle.

Klaus Kocourka v krocení solárního boomu podpořil

Prezident otázku zelené energie dlouhodobě kritizuje. Kocourkovo ministerstvo teď připravuje novelu zákona, která by její využívání měla upravovat. Ministr chce solární boom omezit zrušením daňových prázdnin pro sluneční elektrárny. Budou tak platit stejné daně jako ostatní subjekty. Příspěvky od státu bude také fotovoltaika dostávat podle lokality a velikosti elektrárny. Kocourek chce tak zvýhodnit především malé solární elektrárny. Klaus ministrovi doporučil, aby byl razantnější a ještě přitvrdil, aby dopady na spotřebitele byly co nejmenší.

Kocourek také prezidentovi představil jeho záměr vzniku obchodních agentur v zahraničí. Nově by nezapadaly pod ministerstvo zahraničních věcí. Vzniklo by spojením ambasád a agentur CzechTrade a CzechInvest. Ministerstvo průmyslu a obchodu by tak rádo poskytlo českým exportérům dynamičtější podporu.

Na závěr zavzpomínali na staré časy

Ministr Kocourek a prezident jsou staří známí. Kocourek totiž Klausovi radil v dobách, kdy stál v čele občanských demokratů. Byl odborníkem na mikroekonomiku a privatizaci. Poklidný tón jednání se tak dal očekávat.

Na řadu však nepřišel zákon o významné tržní síle. Ten od letošního února reguluje vztahy mezi obchodníky. Kocourek však po schůzi novinářům řekl, že by měl být zrušen. Zákon předloni vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila i Potravinářská komora. Obchodníci zákon kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškozuje jejich vztahy s dodavateli.

Klausovi se zákon také nezamlouvá

Klaus se již dříve proti zákonu o významné tržní síle postavil a normu vetoval. Podle Klause zákon nevhodně reguluje vztahy mezi dodavateli a odběrateli na maloobchodním trhu a vykazuje řadu legislativních nedostatků. Prezidentovo veto poslanci ale přehlasovali.

Zemědělci i potravinářské firmy jsou proti zrušení zákona o významné tržní síle. Naopak obchodníci i někteří odborníci upozorňují, že tento zákon může zdražit potraviny na pultech obchodů a navíc sníží ochotu obchodních řetězců odebírat zboží od tuzemských firem.

Farmáři i výrobci potravin v minulosti kritizovali zejména cenový nátlak obchodních řetězců, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici výrobních nákladů, nelíbilo se jim ani vybírání poplatků ze strany řetězců. Dodavatelé platí třeba za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letácích obchodníků.

zdroj: ČT24, ČTK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů