Čtvrtek, 18. dubna 2024

Skutečným šéfem ministerstva byl lobbista Baier

Nejbližším spolupracovníkem Ambrozka byl (a nejspíš stále je) vlivný, ale málo známý podnikatel Baier.

Skutečným šéfem ministerstva byl lobbista Baier

Libor Ambrozek nebyl nikdy prototypem rázného, charizmatického politika. A tomu odpovídala i jeho práce na ministerstvu životního prostředí. V době, kdy mu šéfoval, si raději přivedl výkonného pomocníka - svého kamaráda, vlivného lobbistu a podnikatele v získávání evropských peněz Martina Baiera. Ačkoli tento byznysmen, který ovládá společnost Star, nebyl oficiálně zaměstnancem úřadu, měl v něm v letech 2002 až 2006 velký vliv.

"Běžně se tam pohyboval. Chodil na porady vedení, měl tam jistou dobu i kancelář," řekl HN jeden z vysoce postavených úředníků resortu, který si však nepřál zveřejnit své jméno.

O Baierově vlivu ostatně leccos vypovídá i to, že když v září 2006 nastoupila první Topolánkova vláda, ministr životního prostředí Petr Kalaš dostal od premiéra za úkol "debaierizaci", stejně tak o pár měsíců později Martin Bursík. "Ten měl za úkol v debaierizaci pokračovat," řekl HN bývalý předseda ODS Mirek Topolánek.

Síť spolupracovníků

Jak se podnikatelův vliv projevoval? Předně měl exkluzivní přístup k ministrovi, který mohl posílat miliardy korun na různé dotace, například lidoveckým starostům, přičemž bývá Baier spojován hlavně s KDU-ČSL.

Navíc se Baier věnoval a stále věnuje fondům EU, z nichž velká část prostředků proudí do Česka právě přes životní prostředí.

Baier postupně v úřadu a jemu podřízených organizacích rozmístil i své blízké spolupracovníky. A tak se Ambrozkovým náměstkem stal Pavel Labounek, jenž dříve pracoval pro Baierovy společnosti Star či Wero Group. "S panem Baierem se známe od roku 1998 v rámci mého působení ve funkci ředitele ostravské filiálky GE Money Bank," přiznal HN Labounek.

Další Baierovi lidé ovládli Státní fond životního prostředí. Za Ambrozka byl jeho šéfem Andrej Mudray, který severomoravského rodáka Baiera učil v astronomickém kroužku. A jeho koněm byl i náměstek na fondu David Libiger, Baierův obchodní partner, jenž také prošel firmou Star. "S Martinem Baierem jsme se ale v roce 2007 názorově rozešli," popsal Libiger HN vztahy s Baierem.

Tajemný MB

Sehnat o Martinu Baierovi informace není snadné. Politici i byznysmeni obvykle tvrdí, že o něm skoro nic nevědí. A pokud už chtějí hovořit, tak jen po příslibu anonymity.

Rovněž on sám si dává velký pozor na to, aby se o něm nepsalo. Neexistují jeho fotografie, s médii nekomunikuje. HN se ho pokusily kontaktovat, mobil ale zvedl jeden ze spolupracovníků a sdělil, že se pan Baier možná ozve. Nestalo se.

Záběr má přitom obrovský a neomezuje se pouze na Česko. Díky vazbám na ČSSD a Jaroslava Tvrdíka se spojil se slovenským expremiérem Robertem Ficem, který jeho firmě Star (Baier z ní oficiálně odešel v roce 2005, vede ji však jeho manželka) ještě jako předseda vlády pomáhal k obecním zakázkám.

Navíc se podle informací HN podílel v srpnu i na dojednání koalice mezi socialisty a lidovci v Jihomoravském kraji. Zřejmě díky němu se měl Ambrozek stát vicehejtmanem. To však nevyšlo, když HN upozornily, že exministr nedokáže vysvětlit, kde vzal 10 milionů na rodinný dům.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR: Marie Valášková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů