Pátek, 29. března 2024

Jak zchladit rozehřátou planetu

Proč platit 40 bilionů, když stačí jen 100 miliard?

Jak zchladit rozehřátou planetu

Co může z OSN vzejít dobrého? Parafráze staré biblické otázky napadá asi ledaskoho, kdo uvažuje o tom, co asi tak může přinést nadcházející summit v Mexiku. Slibovanou dohodu o snížení uhlíkových emisí očekává opravdu jen málokdo. Od loňska, kdy zkrachovaly kodaňské rozhovory o klimatu, se totiž nevyřešilo prakticky nic. Jeden čerstvý výzkum ale naštěstí ukazuje na chytřejší způsob, jak proti klimatickým změnám bojovat.

Fakt, že planeta se opravdu otepluje, už v hlavním myšlenkovém proudu nezpochybňuje nikdo relevantní. Stojí-li něco za spor, pak je to otázka hospodárnosti naší reakce. Tato debata však může být neméně vzrušená. Už od roku 2001, kdy mi vyšla kniha Skeptický ekolog, připouštím, že člověkem způsobené globální oteplování je reálné. Přesto mi aktivisté opakovaně dávají nálepku "popírače klimatických změn". Není to proto, že bych někdy naznačil, že základní princip globálního oteplování je mylný. Spíše to odráží hněv a frustraci z vytrvalého připomínání skutečnosti, že drastické omezování uhlíkových emisí nemá smysl.

Šetřílci vyhazují oknem

Centrum kodaňského konsenzu nedávno požádalo velkou skupinu špičkových klimatických ekonomů, aby prozkoumali náklady a přínosy různých reakcí na globální oteplování. Současně jsme svolali druhou, neméně hvězdnou skupinu ekonomů (včetně tří nositelů Nobelovy ceny), aby tento výzkum analyzovala a seřadila návrhy podle vhodnosti. Jejich práce spatří světlo světa ještě do konce tohoto měsíce pod názvem Chytrá řešení klimatických změn (Smart Solutions to Climate Change).

Snad mohu s předstihem prozradit, že kniha obsahuje i kapitolu význačného klimatického ekonoma Richarda Tola, který působil jako přispívající, hlavní i hostující autor Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu. Ve své kapitole přitom ukazuje, proč jsou grandiózní sliby drastických a okamžitých "uhlíkových škrtů" tak pomýlenou strategií.

Tol zjistil, že snaha udržet zvýšení teploty pod 2° C, jak přislíbily průmyslové země skupiny G8, by vyžadovala snížení emisí asi o 80 % do poloviny století. Na základě konvenčních odhadů by se tím v průběhu století předešlo celkovým klimatickým škodám ve výši asi 1,1 bilionu dolarů. Hospodářský růst by se tím však snížil zhruba o 40 bilionů dolarů ročně. Jinými slovy bychom v podstatě každý rok až do konce století vynakládali 40 bilionů dolarů kvůli celkovému přínosu jen o málo přesahujícímu jeden bilion dolarů.

Ve skutečnosti je tento odhad ještě hodně optimistický. Výpočet totiž předpokládá, že v průběhu sta let budou politici na celém světě důsledně schvalovat nejefektivnější a nejúčinnější myslitelné zákony na snížení uhlíkových emisí. Pokud tento nepravděpodobný předpoklad odstraníme, mohou se náklady desetinásobně nebo i stonásobně zvýšit.

Lapidárně řečeno takto drastické snižování uhlíkových emisí pravděpodobně napáchá na kvalitě našeho života (a zejména života lidí v rozvojovém světě) daleko větší škody než klimatické změny.

Důvod je prostý. Navzdory všem optimistickým řečem o větrné, solární a geotermální energii i jiných trvale udržitelných energetických zdrojích neuvolňujících uhlík není ani zdaleka připravena žádná alternativa, jež by převzala energetickou zátěž, kterou v současné době nesou fosilní paliva. Proto už dlouho naléhavě vyzývám politiky, aby podstatně zvýšili objem peněz investovaných do výzkumu a vývoje alternativ zelené energie. Nyní je zde výzkum, který přesně ukazuje, jak můžeme tento přístup uvést v život.

Chris Green z McGillovy univerzity a Isabel Galianaová se v Chytrých řešeních klimatických změn zaměřují na současné tempo pokroku a dospívají k závěru, že do roku 2050 budou alternativní zdroje energie vytvářet méně než polovinu energie potřebné ke stabilizaci uhlíkových emisí. Do roku 2100 bude tato propast ještě vyšší. Je to obrovská výzva.

Galianaová s Greenem zjišťují, že vyčlenění pouhých 0,2 % globálního HDP - to je zhruba 100 miliard dolarů ročně - na výzkum a vývoj zelené energie by vyvolalo průlomové změny, které jsou zapotřebí k udržení bezuhlíkové budoucnosti. Nejenže by to bylo mnohem levnější než snaha omezit uhlíkové emise, ale zároveň by to globální oteplování zmírnilo daleko rychleji. A na rozdíl od "uhlíkových škrtů" je to řešení, které by rozvojové země pravděpodobně přijaly za své.

Chytří to umí levněji

Ani v případě velkého výzkumně-vývojového úsilí se zelená energie nestane dostupnou přes noc. Abychom si zajistili dostatek času k realizaci nezbytného výzkumu a vývoje, měli bychom posílit náš závazek výzkumu technologií klimatického inženýrství. V Chytrých řešeních klimatických změn nabízejí Eric Bickel a Lee Lane z Texaské univerzity přesvědčivý důkaz, že malá investice do klimatického inženýrství by mohla přinést větší a rychlejší zmírnění globálního oteplování než neskonale dražší program snižování uhlíkových emisí.

Vydání Chytrých řešení klimatických změn vyvolalo značný zájem, a to i u aktivistů, kteří se domnívají, že moje nadšená podpora návrhů prezentovaných v této publikaci znamená výrazný posun v mém uvažování. Ve skutečnosti podporuji výdaje na výzkum a vývoj už mnoho let. Nová - a vzrušující - je pouze skutečnost, že zveřejněním tohoto výzkumu možná konečně zahajujeme konstruktivní diskusi o otázce, jak můžeme na tento problém opravdu inteligentně reagovat.


AUTOR: Bjorn Lomborg
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Autor je ředitelem Centra Kodaňského konsenzu a mimořádným profesorem Kodaňské obchodní fakulty.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů