Pátek, 29. března 2024

Hnutí Brontosaurus ukončilo pátý ročník dobrovolnictví v Malém tibetu

Hnutí Brontosaurus ukončilo pátý ročník dobrovolnictví v Malém tibetu

Tento týden se vracejí poslední dobrovolníci z Malého tibetu (Ladakh, sev. Indie), kde pomáhali předchozí dva měsíce. Na programu měli výuku na základních a klášterních školách, stavbu nového kláštera a školení dětí pro komunikaci s českými dětmi skrz webové rozhraní. Jejich působení nabralo jiný směr, když hlavní město Ladakhu zasáhla ničivá povodeň. Místní obyvatelé nejsou na podobné katastrofy zvyklí a tak se dobrovolníci ujaly organizování pomoci. Hnutí Brontosaurus posílá dobrovolníky do Ladakhu od roku 2006 v rámci rozvojového projektu La Ngonpo - Krajní meze.

"Letošní ročník se skutečně povedl," říká koordinátorka dobrovolníků Vladimíra Regerová. "Ve vesnici Mulbekh učili dobrovolníci matematiku, fyziku, biologii, ekologii a zeměpis. Oproti minulým ročníkům nezískali nové vědomosti pouze děti. Na hodiny chodili i místní vyučující, kteří plnili aktivity společně s dětmi. Po vyučování jsme pro učitele zorganizovali školení, kde se mohli dozvědět pozadí každé metody. V polovině našeho působení jsme připravili kulturní představení, kde se děti a rodiče mohli naučit české tance, ochutnat palačinky nebo se podívat na pohádku o popelce."

Neočekávaná událost změnila program dobrovolníků v půlce jejich působení. Blesková povodeň zasáhla hlavní město a jeho okolí a připravila o život 200 lidí. Ladakh je velmi suchá oblast a na podobné situace nejsou místní obyvatelé zvyklí. Společně s Moravskou misijní školou zorganizovali dobrovolníci Hnutí Brontosaurus pomoc v řadách turistů, kteří byli ve městě uvězněni. Dobrovolníci zřídili informač! ní systém, který seznamoval turisty, jak mohou pomoci, zřídili sbírku materiálu, který distribuovali v záchranných táborech a každý den vypravili autobusy s turisty, kteří jeli manuálně pomoci do oblastí zasažených povodněmi.

"I přes všechny komplikace zůstává mezi námi dobrá nálada. Dobrovolníci toho ročníku odjeli z Ladakhu tak nadšení, že se rozhodli uspořádat veřejnou sbírku na podporu místní školy. Ta bude probíhat na jaře na stanovištích v centru města Brna," říká Jiří Sázel, osoba pověřená jednáním ve věci veřejné sbírky.

Čeští dobrovolníci jezdí do Ladakhu v rámci projektu La Ngonpo - Krajní meze učit do ladackých škol a pomáhat při stavbách a opravách ladackých klášterů. Každý rok je vypravena dvacetičlenná skupina, která působí na šesti různých místech. Na průpravu působení v Ladakhu absolvují v Česku tři přípravná setkání.

Kontaktní osoba: Jiří Sázel
Telefon: +420603534730
E-mail: jiri.sazel@seznam.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů