Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podle šéfa Strany zelených Ondřeje Lišky sluneční elektrárny ceny za elektřinu nezvýšily do těch děsivých sfér, kterými na příští rok straší média. Dělá to ČEZ.
"Reálně by kvůli alternativním druhům energie vzrostla cena elektřiny v příštím roce asi o sedm procent," řekl Liška v Otázkách Václava Moravce. "To by mohlo být nějakých třicet haléřů. Ony to ale budou dvě koruny a proč? Protože si ČEZ nadiktoval, že chce mít vyšší zisky," dodal.
Státní správa podle něj ČEZ záměrně ignoruje a nechává ho dělat si, co chce.

Staročeskou slavnost pořádanou v minulosti u příležitosti ukončení sklizně
si mohli v sobotu 11. 9. připomenout návštěvníci Podkrušnohorského zooparku Chomutov.
Na statku domácích zvířat pro ně bylo připraveno vystoupení rusínského folklorního souboru Skejušan a ukázky lidových řemesel. Členové souboru zahráli návštěvníkům i krátkou scénku na lidové motivy. Předání dožínkového věnce pantátovi a panímámě bylo spojeno s přáním dalších bohatých úrod a zahajovalo veselici, při které čeleď hodovala na účet hospodáře.

Bakterii E. coli žijící ve střevním traktu chtějí vědci z Rutgers University v New Jersey geneticky upravit tak, aby produkovala suroviny pro výrobu bionafty.

Přímo čeští vědci z Akademie věd ČR mohou zazářit ve světě například v souvislosti s vývojem takzvané bezolovnaté pájky. Na projektu, který má přinést světu slitiny, které pro pájení za vyšších teplot mohou nahradit ekologicky rizikové olovo, pracují Češi společně s týmy ve 20 univerzitách a výzkumných ústavech po světě.

Unikátní hotel otevře v září své brány prvním turistům. Na mexickém pobřeží Costalegre jej nechala postavit nová mezinárodní hotelová síť Hotelito Collection. Tvoří jej oddělené budovy - 27 apartmánů, tři vily, spa a restaurace. Architekti projektu našli inspiraci u mexických lidových stavitelů, proto jde vesměs o dřevěné chýše s doškovými střechami. Resort Desconocido, jehož jméno v překladu znamená "neznámý", totiž patří do skupiny zážitkových hotelů. Ty mají klientům zajistit vyváženost přírodní surovosti a luxusu. Ubytovat se zde bude moci až 70 hostů. Zářijové ceny za noc a osobu se mají pohybovat od 310 do 1118 dolarů. Protože jde o ekohotel, všechny služby minimálně zatěžují životní prostředí. Přes den provoz hotelového resortu běží na solární energii a v noci jej osvětlují stovky svíček a pochodní.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů