Sobota, 20. dubna 2024

Evropský týden mobility začíná

Evropský týden mobility začíná

Ve čtvrtek 16. září začne v českých a moravských městech již podeváté Evropský týden mobility (16. - 22. září), v jehož průběhu se v celé Evropě lidé účastní akcí, které organizuje jejich město, obec či oni sami. Součástí Týdne mobility je Evropský den bez aut (22. září).

Pod heslem "Prodluž si život - buď aktivní!" chce kampaň propagovat aktivní způsob života, proto se letos organizátoři zaměří na zlepšení fyzické i duševní pohody občanů, vždyť pravidelná fyzická a duševní aktivita je pro lidské zdraví klíčová a pravidelný pohyb zmírňuje stres. Kampaň chce také upozornit na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou ve městech a propagovat možnosti a výhody používání udržitelných forem dopravy (pěší chůze, kolo, tramvaj, autobus, vlak).

Česká republika patří mezi státy EU, které se do kampaně zapojují pravidelně a úspěšně. Mnoho měst se přitom rekrutuje z Národní sítě zdravých měst. Letos se hlásí přes 80 měst Čech, Moravy a Slezska, tím se v Evropě řadíme na 6. místo co do počtu měst.

Evropský týden mobility - to je zábava, poučení, informace - výukové programy ve školách, výstavy, besedy, festivaly, cykloprojížďky a výlety. MHD je opět ve 17 městech zdarma a lidé si tak mohou vyzkoušet, zda jim ježdění MHD či příměstskými vlaky neušetří čas a peníze.

Druhá část kampaně je dlouhodobá - města zavádějí řadu pozitivních změn, která napomáhají tomu, aby se ve městech zvýšila bezpečnost chodců a cyklistů (zklidňování dopravy, přerozdělení dopravního prostoru ve prospěch chodců a MHD); aby se zlepšila čistota ovzduší a snížila prašnost, aby se do center měst vrátil život. Tyto změny města uskutečňují průběžně v rámci dlouhodobého rozvoje města a kampaň Evropský týden mobility slouží jako "výstavní skříň" pro informování veřejnosti o aktivitách jejich města.

Na evropské stránky kampaně se zatím přihlásilo 37 zemí, především z Evropy, ale kampaň zajímá i státy jiných kontinentů (Argentina, Kanada, Ekvádor, Japonsko a Tchaj-wan). Z evropských hlavních měst se do kampaně zapojí např. Vídeň, Tallin, Helsinky, Dublin, Riga, Oslo, Lisabon, Bukurešť, Ljubjana, Varšava, Madrid a Stockholm. Celkem se zatím kampaně účastní přes 1500 měst (ale toto číslo se bude ještě měnit).

Na webových stránkách MŽP najdete programy jednotlivých měst podle krajů, podle dnů i podle abecedy. Pro bližší informaci z měst se můžete obrátit přímo na místní koordinátory kampaně.

Mgr. Eva Veverková
tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů