Pátek, 29. března 2024

MPO: Podpora jen solárním elektrárnám na střechách

MPO: Podpora jen solárním elektrárnám na střechách

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) předloží na dnešním zasedání vlády návrh na omezení podpory výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Má být ukončena podpora pro solární elektrárny vystavěné na volných plochách, vyplývá ze zprávy, kterou ČTK poskytlo ministerstvo. Omezení se týká solárních zdrojů, které budou připojeny do sítě od příštího roku.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek uvedl, že chce zastavit zvyšování platby na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, zejména kvůli vysoké podpoře solárních elektráren. Podle ministra navrhovaná úprava zmírní navyšování ceny elektřiny pro spotřebitele kvůli "neefektivní a nežádoucí" podpoře.

"Vysoká podpora, její garantovaná délka a právo přednostního připojení způsobily velký zájem investorů o výstavbu solárních elektráren," zdůvodnilo návrh MPO.

"Zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů je bez významných změn v platnosti pět let," upozornil Kocourek. Za tuto dobu se podle něj výrazně navýšilo množství podporovaných zdrojů a současně výrazně poklesly investiční náklady na jejich výstavbu, zejména u solárních elektráren. Množství projektů na jejich výstavbu přesáhlo technické možnosti elektrizační soustavy i únosný dopad na ceny elektřiny.

U solární energetiky by se podpora v budoucnosti měla vztahovat pouze na elektřinu vyrobenou prostřednictvím solárních panelů umístěných na střešních konstrukcích nebo na obvodových zdech budov.

Nárůstu cen elektřiny v souvislosti s podporou solárních zdrojů, který čeká domácnosti i firmy od začátku příštího roku, ale vláda nezabrání. Je jen otázkou, zda půjde v případě domácností o zdražení o pět procent, jak tvrdí ekologové, či o desítky procent, jak varuje společnost ČEZ.

S tím, jak se blíží konec roku, totiž finišují investoři se stavbami nových elektráren, aby ještě měli nárok na podporu. Jen za srpen jich přibylo 545 na 10 145. K 1. září se jejich celkový instalovaný výkon zvýšil proti počátku srpna o asi 72 megawattů na téměř 694 MW. To je desetinásobek stavu ze začátku loňského roku.

A tempo nárůstu se ještě zvyšuje. Do sítě se totiž stále častěji budou připojovat velké zdroje o výkonu v desítkách MW od silných investorů včetně polostátního ČEZ.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů