Pátek, 19. dubna 2024

Soutěž Cesty městy: Dostali cenu za zklidňování dopravy

Ve čtvrtek 16. září ocenila Nadace Partnerství vítězná dopravní řešení v celostátní soutěži Cesty městy.

Soutěž Cesty městy: Dostali cenu za zklidňování dopravy

Slavnostní vyhlášení se konalo v Litomyšli, mezi 8 nej-úspěšnějších rozdělila nadace celkem 400 tisíc korun a další věcné ceny v hodnotě více než 100 tisíc. Celkem se letošního devátého ročníku účastnilo 39 dopravních řešení ze všech krajů ČR. Cílem soutěže Cesty městy je propagovat zklidňování dopravy a poukazovat na kvalitní dopravní řešení, která se mohou stát příkladem pro další obce a města. Soutěž se koná pod záštitou Ministerstva dopravy - BESIP, jejím generálním partnerem je společnost Škoda Auto.

"Soutěž Cesty městy je ve střední Evropě unikátní svým zaměřením, rozsahem i tradicí. Odborná porota v ní od roku 2002 hodnotila již celkem 206 dopravních projektů a 54 z nich ocenila. Za celou devítiletou historii soutěže v ní Nadace Partnerství udělila finanční odměny v hodnotě více než 2,7 milionu korun. Čtvrteční vyhlášení výsledků je navíc jednou ze zahajovacích akcí Evropského týdne mobility v ČR," uvádí koordinátor soutěže Radek Patrný z Nadace Partnerství.

Vítězství v kategorii bodová řešení a 80 tisíc korun získala obec Písečná v okrese Ústí nad Orlicí za přestavbu křižovatky v centru obce na malou okružní. "Jedná se o vyvážené, citlivé a komplexní uspořádání významného veřejného prostoru v centru obce. Ocenili jsme zejména jasné vymezení ploch pro automobilovou dopravu a parkování, což pomohlo zvýraznit prostor pro pěší a cyklisty," popisuje předseda hodnotící poroty Jan Mužík z Katedry urbanismu a územního plánování Fakulty stavební ČVUT. Zvláštní cenu ministra dopravy a 50 tisíc korun získaly České Budějovice, zvláštní cenu časopisu Moderní obec získaly Jenišovice v okrese Jablonec nad Nisou.

V kategorii liniová řešení zvítězila a prémii 80 tisíc obdržela Opava za vybudování samostatných cyklistických pruhů na frekventovaných komunikacích města. "V Opavě nás zaujala především snaha vést cyklisty v prostoru pozemní komunikace, což vedlo zároveň ke zvýšení bezpečnosti všech účastníků silničního provozu," říká člen hodnotící komise Ladislav Cvrkal, dopravní odborník z 3M Česko. Druhé místo spojené s finanční prémií 60 tisíc korun obsadil Děčín za výstavbu vnitroměstské stezky pro pěší a cyklisty. Zvláštní cenu společnosti 3M Česko ve formě signalizačního radaru si odnesl Nový Bydžov, zvláštní cenu generálního partnera a 50 tisíc korun získal Uničov.

V kategorii plošných řešení (prémie 80 tisíc korun) zvítězila Napajedla, a to díky rozsáhlé regeneraci dopravních a funkčních ploch v městské památkové zóně. Podrobné informace o všech soutěžních řešeních jsou k dispozici na stránkách soutěže na adrese: www.cestymesty.cz.

Kontakt: Ing. Radek Patrný, Dopravní program Nadace Partnerství,
tel.: 274 816 727, mob.: 774 676 139, e-mail: radek.patrny@nap.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů