Pátek, 19. dubna 2024

Tečka za nejhorší ropnou havárií v dějinách

Tečka za nejhorší ropnou havárií v dějinách

Havarovaný ropný vrt v Mexickém zálivu bude definitivně uzavřen v neděli. Novinářům to včera sdělil Thad Allen, který na záchranné práce dohlíží. Ropná plošina provozovaná firmou BP vybuchla v dubnu a od té doby do moře uniklo na 800 milionů litrů ropy.

Allen sdělil, že odlehčovací vrt, který se hloubí směrem k hlavnímu, bude dokončen do 24 hodin. Jím pak bude vadný vrt zabetonován. Očekává se, že pak bude možné označit únik s konečnou platností za zneškodněný do čtyř dnů.

Definitivní zastavení úniku ropy bylo ohlašováno již několikrát. Práce na odlehčovacím vrtu byly v srpnu přerušeny, protože technici změnili technologii. Napumpovali beton do hlavní šachty shora. Odlehčovací vrt umožní vrt zabetonovat i zdola a rozložit tlak suroviny do několika směrů.

Vrtná plošina Deepwater Horizon, kterou BP provozovala, vybuchla v Mexickém zálivu 20. dubna. Při výbuchu zahynulo 11 lidí. Následující tři měsíce do moře z vrtu v hloubce 1,5 kilometru denně vytékaly miliony litrů ropy.

Dosavadní náklady na likvidaci ropné havárie dosáhly několika miliard dolarů. Podle odborníků se jednalo o nejhorší civilní ropnou havárii v dějinách.

S dopady na životní prostředí se Spojené státy budou podle ekologů potýkat ještě roky.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů