Úterý, 23. dubna 2024

Jatropha curcas - budoucnost biodieselu?

S možností využít rostlinný olej k pohonu motorů přišel jako první Rudolf Diesel. V roce 1895 vynalezl první dieselový motor poháněný rostlinným olejem.

Jatropha curcas - budoucnost biodieselu?

Představil ho na Světové výstavě v Paříži v roce 1900 a jako palivo použil olej z burských oříšků. Již v roce 1912 poukázal na důležitost této technologie slovy: "Použití rostlinných olejů pro pohon motorů se zdá být v současnosti bezvýznamné. Za nějaký čas se ale tyto oleje mohou stát stejně významnými jako ropa a uhlí v současné době." Rostlinné oleje se dají do některých motorů používat přímo, častěji se však provádí jejich methylesterifikace pomocí metanolu. Tak vzniká bionafta, která se ještě většinou mísí s motorovou naftou. Vzniklá směs se označuje směsná nafta a obsahuje nejčastěji kolem 31 % bionafty.

Jatropha curcas - nenápadný keř dal africkým vesnicím laciný zdroj energie, když se ale pěstování chopily vlády a nadnárodní společnosti, začal příběh nového paliva připomínat horor. Polovysychavý olej z Jatrophy curcas a bionaft a z něj vyráběná může díky svým vynikajícím vlastnostem plnohodnotně nahradit bionaft u z ostatních zdrojů. Také v porovnání s klasickou motorovou naftou neudělá bionafta z Jatrophy curcas ostudu.Má srovnatelnou energetickou hodnotu i cetanové číslo. Na rozdíl od motorové nafty je ale bionafta velmi dobře biologicky odbouratelná (během 21 dnů z 90 %), má téměř nulový obsah síry a těžkých kovů a celkově nízký obsah emisí.

Jatropha curcas has the potential to become one of the world's key energy crops. Crude vegetable oil, extracted from the seeds of the jatropha plant, can be refined into high quality biodiesel.

Under optimum conditions jatropha seeds can yield up to 40% oil content. Crude Jatropha oil is inedible and its price is not distorted by competing food uses.

Jatropha grows in tropical and subtropical regions in a band around the earth between latitudes 30 degrees north and south of the Equator. Jatropha is hardy and relatively drought resistant. Trees have a lifespan of up to 30 years. Jatropha grows on a wide range of land types, including non-arable, marginal and waste land, and need not compete with vital food crops for good agricultural land.

Seeds are crushed to produce crude Jatropha oil (CJO) that can be used directly in generators and boliers or refined into biodiesel.

The residual meal (seedcake) left after oil extraction is excellent organic fertiliser and can be burnt for power generation. D1 has also developed commercial technology for the removal of anti-nutritional compounds from the Jatropha meal after oil extraction. Jatropha meal has the potential to be a valuable animal feed. Efficient use of byproducts ensures that jatropha growing and processing is economically viable and energy efficient.
Plody obsahují jedovatá olejnatá semena.

ZDROJ: www.vtm.cz a d1plc.com, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů