Středa, 24. dubna 2024

Ambrozek šetřil jako Čunek. Zamotával se jako Gross. A byznysu nahrával jako Řebíček

Jak naspořil exministr Libor Ambrozek deset milionů na vilu v Kyjově? Jistě ne tak, jak sám tvrdí.

Ambrozek šetřil jako Čunek. Zamotával se jako Gross. A byznysu nahrával jako Řebíček

Zpětně hodnoceno, je víc než zřejmé, proč si bývalý ministr životního prostředí a exposlanec Libor Ambrozek (KDU-ČSL) tolik pospíšil se svou rezignací.

Pitvání okolností, za nichž si uspořil na svou desetimilionovou vilku v Kyjově, ukazuje, že jeho verze je řidší než legendární vytáčky expremiéra Stanislava Grosse.

Ale po pořádku: Ambrozek nejprve tvrdil, že jej parcela a zbourání starého domu vyšly na tři miliony korun.

HN ovšem na katastru nemovitostí zjistily, že 2,9 milionu korun stála jen samotná koupě původní nemovitosti.

Stavba domu podle Ambrozkových majetkových přiznání vyšla na sedm milionů korun.

HN ovšem shromáždily svědectví, podle nichž musela být investice mnohem vyšší. "Je tam třeba bazén se slanou vodou," řekl pod podmínkou anonymity dělník, který na stavbě domu pracoval. Podle záznamů v kolaudačním rozhodnutí v suterénu domu bazén skutečně je. Kromě něj také sklepení s několika místnostmi, v přízemí samostatná knihovna, terasa, jídelna a další pokoje a v podkroví pět obytných místností.

Zneužité náhrady? Těžko

Exministr nepotřeboval na stavbu hypotéku, desetimilionovou investici prý rodina pokryla hlavně z dědictví a z úspor, Ambrozek si prý dával stranou poslanecké náhrady.

HN ovšem vzápětí spočítaly ve sněmovních účtech, že lidovecký politik po dobu kariéry většinu náhrad nečerpal. Ambrozkovi chodilo k platu na účet 28 500 korun jako paušální náhrada určená na benzin. Ty ale exministr měl jen v letech 2006 až 2010. Předtím byl totiž ministrem a jako člen vlády na cestovní náhrady neměl nárok. Exministr navíc až do března 2007 podle sněmovních údajů nečerpal náhrady na bydlení. V té době měl v Praze svůj byt, který nepoužíval. S rodinou bydlel v nájmu v domě v Úvalech u Prahy. I když si nájem mohl nechat proplácet ve sněmovně, nedělal to. Suma sumárum: aby na dům našetřil, musel by odkládat celou výplatu a žít jen z náhrad na cestovné. Sečtou-li se Ambrozkovy příjmy a výdaje, měsíčně mu na živobytí, péči o pětičlennou rodinu a veškeré poslanecké náklady zbývalo pouhých 11 tisíc korun. S takovou sumou vyžil kdysi podle svých slov i šetřílek Jiří Čunek.

"Vůbec jste nezapočítali, že jsem brala mateřskou a rodičovskou, nebo že jsem také něco vydělala," bránila rodinu Ambrozkova manželka Monika.

HN ovšem pátraly po aktivitách Ambrozkové. Bez valného výsledku. Na internetu lze o Ambrozkové najít jen to, že se věnuje baby masážím a kojeneckému plavání, nikoliv zprostředkování evropských projektů, jak naznačil její manžel.

Ambrozková si živnostenský list pořídila na podzim 2005, když byla na rodičovské dovolené se dvěma dcerami. V únoru 2008 se jí narodilo třetí dítě.

Jako Sobotka? Kdepak

Ambrozkovým posloužil jako argument i příběh současného předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který si z platu ušetřil pět a půl milionu na nový byt. "Když mohl našetřit on, proč by nemohl manžel," uvedla Ambrozková.

HN ovšem vypočítaly, že Ambrozek zdaleka nešetřil tak jako Sobotka.

Monika Ambrozková jezdí v osobním autě BMW X3, které nové stojí nejméně jeden milion korun. Vedle toho měl Ambrozek další výdaje minimálně za 689 tisíc korun, a to na koupi chalupy, sponzorské dary KDU-ČSL a cestu na Antarktidu. "Já jako člověk, který měl srovnatelné pozice, příjmy a možná i výdaje, tak já prostě nevěřím, že je možné našetřit takové milionové částky, byť i s použitím náhrad," přisadil si i premiér Petr Nečas.

Výjimky, co stojí miliardy

Ambrozkova obhajoba si pohrávala i s faktem, že mu během jeho kariéry nikdo neprokázal finanční skandál.

HN ovšem zpětně zmapovaly, že za jeho ministrování se bez kontroly žonglovalo se státními miliardami. Skoro stejně divoce jako na ministerstvu dopravy v dobách Aleše Řebíčka. Během čtyř let v ministerské funkci, tedy v letech 2002 až 2006, udělil přes čtyři sta výjimek za více než pět miliard korun. To odpovídá dvěma ročním rozpočtům Státního fondu životního prostředí, který dotace vyplácí.

"Jeho nástupce Petr Kalaš nedal žádnou, Martin Bursík dal výjimky v řádu jednotek a já také," řekla k tomu současná náměstkyně Rút Bízková. Peníze mohl Ambrozek posílat, kam se mu zachtělo, dotace nemusel s nikým konzultovat.

Ale nejen to. Na ministerstvu se obklopil lidmi napojenými na dotační firmu Star, která se živí zpracováváním žádostí o evropské i národní dotace. Ambrozkovým nejbližším spolupracovníkem byl šéf Staru, lobbista Martin Baier.

My jsme měli byt v Praze, který jsme prodali. Moje žena ze svých podnikatelských aktivit měla dva miliony korun a potom to byly příjmy z vypořádání dědictví po dědovi a zbytek byly úspory.
Libor Ambrozek, exministr životního prostředí

AUTOR: Radek Kedroň
AUTOR: Marie Valášková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů