Čtvrtek, 28. března 2024

Evropský den bez aut v Praze navštívilo téměř 20 000 lidí

Evropský den bez aut v Praze navštívilo téměř 20 000 lidí

Od čtvrtka 16. 9. opět probíhá Evropský týden mobility, který se už tradičně spojuje s podporou cyklistické dopravy. Tradiční a oblíbená akce každoročně přiláká do ulic českých měst pelotony lidí na kolech.
Hlavní město Praha se každoročně k této akci připojuje.

"Evropský týden mobility" (16. - 22. září) a "Evropský den bez aut" (22. září) se letos v Evropě koná už podeváté.

Evropský týden mobility je osvětová kampaň pro občany měst, která upozorňuje na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou ve městech. V letošním roce se kampaň zaměřuje na téma Doprava a zdraví s heslem: "Prodluž si život - buď aktivní!".

V Praze se akce konala na Smetanově nábřeží a v ulicích mezi kavárnou Slávií a náměstím Jana Palacha, kde se sešlo téměř 20 000 lidí.

Mohli si vyzkoušet jízdu na kole, elektrickém kole, in-linech, segway, zaskákat na sedmimílových botách nebo zajezdit na koloběžce v U rampě. Odvážnější se vyšplhali na horolezeckou stěnu, podívali se z ptačí perspektivy z horkovzdušného balonu na ulice bez aut. Ani hudbu milující návštěvníci nepřišli zkrátka. Na hlavním pódiu zazpívali Xindl X, Marek Ztracený, Tomáš Klus, Eddie Stoilow a Gipsy.cz. Děti pobavili např. 5Angels, klaun Mireček, Václav Upír Krejčí. Soutěživé děti měly možnost se utkat v různých hrách a soutěžích. Pro odrostlejší děti hrál DJ Mike Traffic a break dance předvedl Jan Urban.

Vyzkoušet malování na zem mohli všichni, aniž by jim hrozilo přejetí autem.
Mezi návštěvníky se objevil i herec Tom Cruise se svou ochrankou, který je ubytovaný v hotelu Four Seasons. V Praze natáčí čtvrté pokračování akčního filmu Mission: Impossible.
Velká část programu ETM byla tradičně připravena neziskovými organizacemi, které se dlouhodobě snaží zlepšovat podmínky pro život v našich městech.

K vidění byly stánky neziskových organizací, např. OS Borůvka, které pomáhá postiženým mladým lidem při začlenění do společnosti, Jedličkův ústav, Vodicí psi SONS, zde si zájemci mohli vyzkoušet chůzi poslepu s vodicím psem.
Na "provoz" dohlížel BESIP.
Pro všechny aktivní návštěvníky byly k dispozici servisy kol nebo čističi bot zdarma.
Letošní ročník ETM byl opět úspěšný, důkazem je stoupající počet měst, která se k němu oficiálně přihlásila. Letos je to 82 českých měst.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů