Pátek, 26. dubna 2024

Balon na pařížském nebi ukazuje, co právě v Paříži dýcháte

Balon na pařížském nebi ukazuje, co právě v Paříži dýcháte

Jste-li v Paříži, nemusíte být odborníkem, abyste zjistili, jak znečištěný vzduch právě dýcháte. Ve výšce 150 metrů nad městem s totiž vznáší balon, který mění barvu podle nasycenosti vzduchu exhalacemi. Zelená barva značí čisté ovzduší, červená pravý opak. Je-li dýchatelno, avšak na hraně, zbarví se balon oranžově. Informovala o tom dnes televize CNN.

Ve dne se ve shodě s balonem zabarvují také obří obrazovky a vlajky. Kvalitu ovzduší měří senzory schopné zaznamenat množství oxidů dusíku, ozonu a popílku.

Balon naplněný heliem měří na výšku 32 metrů a na šířku 22 metrů. Původně měl být jenom turistickou atrakcí a umožnit návštěvníkům zhlédnout Paříž ze vzduchu. Před dvěma lety se ale provozovatelská společnost Aerophile rozhodla využít ho rovněž jako ukazatel kvality ovzduší.

"Balon sám je symbolem ohleduplnosti vůči prostředí a přírodě. Je nehlučný, nemá motor, nespaluje žádné palivo. Letí vlastní silou, takže je jako ukazatel znečištění velmi vhodný," řekl CNN ředitel Aerophile Matthieu Gobbi.

Informace o kvalitě ovzduší je velmi prospěšná pro osoby s dýchacími potížemi a taky pro město, které může v případě špatné situace omezit dopravu.

Kvalitu ovzduší v oblasti Paříže sleduje rovněž agentura Airparif. Pracuje v ní Karine Legerová, podle níž je znečištění této části Francie dvakrát vyšší než doporučený stav. Pařížský místostarosta Denis Baupin přiznal, že život v pařížském vzduchu může Pařížanům zkrátit život až o devět měsíců ve srovnání s obyvateli venkova. "Podle odborníků každý rok umírají na následky znečištění ovzduší v pařížské oblasti dva až tři tisíce lidí," řekl Baupin.

Problémy s kvalitou ovzduší mají i jiná evropská města. Londýn se například letos "nevešel" do evropské směrnice, protože v něm naměřili 36 dní s vysokými koncentracemi škodlivin v ovzduší. EU dovoluje ročně pouze 35 dní.

Podle pondělní zprávy italské agentury ANSA jsou na tom špatně také italská města, jelikož na žebříčku 30 nejznečištěnějších evropských měst se umístilo 17 italských. Vůbec poslední co do kvality vzduchu je v Evropě bulharský Plovdiv a hned za ním následují italský Turín, Brescia, Milán a bulharská Sofia. Za nejčistší evropská města jsou naopak považována estonský Tallinn a švédská Stockholm, Lund a Malmö.

V ČR je nejhorší kvalita vzduchu na Ostravsku a Karvinsku, nejkvalitnější ovzduší pak v šumavské Modravě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů