Čtvrtek, 28. března 2024

Dřevostavby jako symbol moderního bydlení

Veletrh Dřevostavby opravdu více než prokázal, že patří na špici českých veletržních akcí a díky aktivnímu přístupu vystavovatelů se stal největším setkáním odborníků a zájemců o moderní bydlení nejen z České republiky.

Dřevostavby jako symbol moderního bydlení

Minulý ročník proběhl za účasti vystavovatelů z 10 zemí Evropy a navštívilo ho více než 50 000 návštěvníků. Příští ročník se uskuteční od 3. do 6. března 2011 na Výstavišti Praha-Holešovice. Jeho organizátorem je opět společnost Terinvest.

Záštitu nad připravovaným ročníkem převzaly: Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD), Moravskoslezský dřevařský klastr (MSDK), Centrum pasivního domu, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a ČSSI.

VELETRH SE VYPROFILOVAL V DŮLEŽITOU UDÁLOST

Začátky veletrhu nebyly příliš jednoduché - kromě rezervovaného přístupu oslovovaných potenciálních vystavovatelů naráželi pořadatelé i na vlažný zájem oborových sdružení. Nakonec se přesto podařilo získat pro první ročník veletrhu více než 50 vystavovatelů, jejichž počet se za pět let zvýšil téměř čtyřikrát! V letošním roce přivítal 187 vystavovatelů z 10 zemí Evropy. Generálním partnerem veletrhu se stala Asociace dodavatelů montovaných domů, jejíž tři čtvrtiny členů se také objevují mezi vystavovateli.

Veletrh Dřevostavby se po čtyřech letech vrací na Výstaviště Praha - Holešovice, kde je pro vystavovatele a návštěvníky připravena řada změn a novinek: delší čas na montáž a demontáž výstavních expozic (pět dní montáž, dva dny demontáž), nové vjezdy do areálu (dva vjezdy z ulice U Výstaviště), nová spediční společnost, nová cateringová společnost, nový systém parkování (značení, příjezdy, 150 Kč/den, vyhrazené parkování pouze pro obchodní partnery), nové parkoviště v areálu pro 500 aut, nové značení výstavních hal, slevy na ubytování pro vystavovatele v okolních hotelích až 50 %, věrnostní ceny účasti pro stálé vystavovatele.

STŘEDEM ZÁJMU ENERGETICKY ÚSPORNÉ OBJEKTY

Hlavním tématem veletrhu Dřevostavby 2011 budou nízkoenergetické a pasivní domy. Reaguje tak na již schválenou směrnici Evropské unie o energetické náročnosti budov. Vždyť dřevostavba jako stavební systém je jedním z nejideálnějších základů právě pro tento typ energeticky úsporného stavění. Není divu, že partnerem doprovodného programu je Centrum pasivního domu, které odborně dohlédne a zaštítí aktuální téma.

Nomenklatura veletrhu je rozšířena o materiály pro dřevostavby, což by mělo návštěvníkům nabídnout ucelené informace o novinkách z oboru a možnostech využití, nejen v dřevostavbách a nízkoenergetických a pasivních domech.

Další opravdu zásadní novinkou pro vystavovatele i návštěvníky může být Průvodce oborem a veletrhem, který nahradí dosavadní veletržní katalog. Bude distribuován zdarma, a to nejen na veletrhu.

LETOŠNÍ PROGRAM JE PŘÍSLIBEM PRO ROK 2011

Součástí projektu jsou i atraktivní doprovodné programy. Pátý jubilejní ročník veletrhu v roce 2010 jich představil hned několik. Salon dřevostaveb je unikátní nesoutěžní přehlídka nejzajímavějších dřevostaveb realizovaných za poslední kalendářní rok v České republice. Cílem bylo zviditelňovat kvalitní realizace a poutavou formou široké laické i odborné veřejnosti ukázat cestu dřevěné architektury, která je odpovědná k životnímu prostředí a zároveň nerezignuje na kvalitu architektury a designu.

Poprvé byly na veletrhu Dřevostavby 2010 veřejně vyhlášeny výsledky soutěže Dřevěný dům. Organizátoři přidali pro zpopularizování soutěže samostatnou kategorii: Realizovaný energeticky úsporný dům. Smyslem této akce bylo podpořit snahy o využití dřeva v českém stavebnictví a vybrat nejpovedenější návrhy dřevěných domů, a to z hlediska architektonického řešení a ekologické zátěže i dle dalších kritérií stanovených v podmínkách soutěže.

Vlastní soutěž byla otevřena pro široké spektrum uchazečů: stavební firmy, architekty, stavební inženýry, studenty a všechny ostatní zájemce se zkušenostmi v projektování dřevostaveb. Cílem bylo vybrat nejpovedenější návrhy dřevěných domů, které si najdou své příznivce a stanou se příkladem nízkoenergetické výstavby.

Televize Nova odvysílala v podzimním vysílacím schématu reality show Dům snů. Na veletrhu Dřevostavby 2010 jsme nalezli nejen společnosti, které se na projektu podílely a mohly se přesvědčit o kvalitách dřevostaveb, ale byly připraveny i bloky přednášek a poradenské centrum. Prostřednictvím výstavy, řady přednášek, dokumentů a tematické literatury byl představen celý projekt a zákonitosti ekologických pasivních domů. Více informací na www.drevostavby.eu.

AUTOR: Martin Přívětivý
manažer veletrhu

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů