Pátek, 26. dubna 2024

Jde o úsporu energií i celkovou kvalitu

Ke konci června proběhla na Fakultě stavební ČVUT mezinárodní konference CESB10 - Udržitelná výstavba budov ve střední Evropě.

Jde o úsporu energií i celkovou kvalitu

"Zájem o problematiku úspor energie je již běžný a rozšířený a teď jde o to, aby se vývoj ubíral směrem k udržitelnosti, tedy k celkové kvalitě budov - odpovídajících materiálů, technologií a provedení stavby. Dům by však měl být kromě toho i provozuschopný, aby co nejméně zatěžoval životní prostředí, a také ekonomicky dostupný a příjemně obyvatelný," zdůrazňuje profesor Petr Hájek, proděkan pro vědu a výzkum na FSv ČVUT v Praze a předseda České společnosti pro udržitelnou výstavbu budov CSBS.

OTÁZKA: Mohli bychom se ke konferenci krátce vrátit?

V České republice se pořádala již podruhé, první se uskutečnila před třemi lety. Série regionálních konferencí probíhá vždy před celosvětovou konferencí, která se tentokrát bude konat v Helsinkách. Vzhledem k dobrému ohlasu na naši konferenci před třemi lety jsme ji mohli pořádat i letos, ačkoli stejné místo dvakrát po sobě není pravidlem. Konference byla určena především pro středoevropský region a mezi hlavní témata patřilo pokročilé navrhování budov, energetická a materiálová efektivnost, komfort prostředí, ekonomické souvislosti a také hodnotící metody komplexní kvality budov.

OTÁZKA: Jeden blok přednášek se věnoval i rekonstrukci a zateplení starých nebo dokonce historicky cenných budov tak, aby se i u nich snížila jejich energetická náročnost. Dá se očekávat, že se tato oblast bude více rozvíjet i v České republice?

Většina budov, které budou využívat i následující generace, již byla postavena. Pokud tedy chceme snížit celkové energetické nároky na provoz, musíme se nutně zabývat rekonstrukcemi starších objektů včetně historických. Nutno říci, že problematika například jejich zateplení je často podstatně složitější, než je tomu u novostaveb. Nicméně je to téma, které je třeba řešit.

OTÁZKA: Zmínil jste hodnotící metody. Mezi ně patří i nový certifikační systém kvality budov SBToolCZ, který byl v rámci konference představen.

Tento systém, na němž jsme pracovali šest let, vznikl na základě mezinárodní metodiky SBTool, která byla naší fakultou lokalizována pro podmínky České republiky. Měl by se stát účinnou motivací pro výstavbu kvalitních budov, šetrných k životnímu prostředí. Vlastní certifikační proces bude organizovat a certifikáty vydávat Technický a zkušební ústav stavební Praha.

Systém zahrnuje kritéria relevantní pro Českou republiku, přizpůsobuje výpočty našim normám a národní legislativě. Je mezinárodně kompatibilní a je v souladu s příslušnými evropskými normami.

OTÁZKA: Systém se zabývá nejen spotřebou energie, ale také například konstrukčními materiály, uživatelským komfortem a ekonomickými hledisky. Není těch hodnotících kritérií trochu příliš? Také je asi není možné dávat na stejnou úroveň...

Hodnocení komplexní kvality budov je založeno na tzv. holistickém přístupu, tj. takovém, který posuzuje budovu jako celek ze všech kvalitativních parametrů. Hodnotící kritéria jsou rozdělena do tří skupin - environmentální, ekonomická a sociální. Celkem je v metodě SBToolCZ 33 kritérií, ale v zahraničí existují i hodnotící nástroje s větším počtem kritérií. My jsme pro českou lokalizaci využili panel expertů, kteří v dotazníku vyjádřili priority pro hodnocení a váhy kritérií. Na základě statistického vyhodnocení jsme vybrali ta kritéria, která jsou pro naše prostředí podstatná, a jednotlivým kritériím přiřadili váhy. Náš tým se bude i nadále zabývat dalším vývojem tohoto systému hodnocení na základě zpětných informací.

OTÁZKA: Kdy začnete vydávat certifikáty?

Už jsme provedli několik školení pro auditory a na podzim oficiálně nabídneme projektantům a investorům, že mohou zažádat o certifikaci konkrétních obytných budov. V prvním období bude certifikaci provádět pouze TZÚS, v dalším by to mělo probíhat podobně jako u energetických auditů - budou vyškoleni odborníci pro provádění hodnocení prostřednictvím SBToolCZ a ti připraví výsledky jako podklad pro vydání certifikátu. Nicméně předpokládáme, že výsledný certifikát bude vydávat TZÚS, který reprezentuje oficiální certifikační orgán.

Připravujeme také podklady pro administrativní budovy, které bychom chtěli mít hotové do konce roku. Objevil se i požadavek na přípravu hodnocení školních budov.

OTÁZKA: Udržitelné výstavbě budov se Fakulta stavební ČVUT věnuje už od roku 1997. Mimo jiné je také zapojena v několika výzkumných projektech. Co je zde v tomto směru nového?

Již tři roky probíhá výuka magisterského oboru Budovy a prostředí, zaměřeného na navrhování budov z hlediska principů udržitelnosti. Tento obor se mezi studenty těší stále větší oblibě. Před rokem jsme zahájili mezifakultní obor nazvaný Inteligentní budovy, který byl připraven ve spolupráci s Fakultou strojní ČVUT a Fakultou elektrotechnickou ČVUT a je zaměřen především na to, aby absolventi uměli nejenom projektovat budovy a jejich technické systémy, ale také je ovládat. Odhadovali jsme, že se přihlásí zhruba dvacet studentů ročně, ale je jich kolem sedmdesáti. Zájem je dost velký i proto, že obor nabízí dobré profesní uplatnění. V současnosti se již realizuje řada staveb, které jsou technicky na vysoké úrovni, nicméně v praxi je nedostatek lidí, kteří dovedou se sofistikovanými systémy vytápění, větrání a další regulace efektivně pracovat.

Prof. Ing. PETR HÁJEK, CSc. (1955)

Po absolvování Fakulty stavební zde působil jako odborný asistent, později se zabýval projektovou činností u firmy REDES s.r.o. Od roku 1993 je docentem, později se stal profesorem na katedře konstrukcí pozemních staveb FSv ČVUT, kde je také členem Vědecké rady. Dále je členem Vědecké rady FBI VŠB Ostrava. Od roku 1999 působí jako člen IASS a komise fib - International Federation for Structural Concrete, od roku 2002 je vedoucím fib C3 TG C3.7 a v roce 2005 byl zvolen členem výboru iiSBE.

AUTOR: Hana Vinšová

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů