Pátek, 29. března 2024

Temelín zahájil cvičení, prověří krizové řízení při úniku radiace

Temelín zahájil cvičení, prověří krizové řízení při úniku radiace

Temelín (Českobudějovicko) 22. září (ČTK) - Simulovanou havárií začalo dnes v Jaderné elektrárně Temelín dvoudenní cvičení členů integrované záchranné služby a dalších složek ZÓNA 2010. ČTK o tom informoval mluvčí Temelína Marek Sviták. Cvičení má prověřit součinnost orgánů krizového řízení při úniku radioaktivních látek do životního prostředí. Je největší akcí svého druhu v Česku.

Do cvičení se zapojí 906 lidí, několik desítek vozů i jiné techniky. Akci bude ze vzduchu monitorovat vrtulník. Premiérově se zřídí regionální krizový štáb úřadu pro jadernou bezpečnost.

Pravděpodobnost havárie v Temelíně, při níž by unikly radioaktivní látky do životního prostředí, je podle expertů téměř nemožná. Přesto se součinnostní cvičení musí podle zákona pravidelně opakovat ve tříletých intervalech.

Podle předsedy Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí Pavla Vlčka jsou ale havarijní cvičení v Temelíně nedostatečná. Vadí mu, že současný model cvičení se týká jen zóny v okruhu 13 kilometrů okolo Temelína, což je podle něj naprosto nedostačující. "Případná radioaktivní havárie by přece zasáhla daleko rozsáhlejší území. Ale běžní občané nevědí, jak se mají v takové situaci chovat, co by měli udělat. Postrádáme jakoukoliv masovější osvětu," řekl ČTK Vlček.

Podotkl, že aktivisté v době cvičení žádnou protestní akci nechystají.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů