Pátek, 29. března 2024

Turisté na Šumavě mohou v sobotu mimořádně k Juránkově chatě

Turisté na Šumavě mohou v sobotu mimořádně k Juránkově chatě

Lidé na Železnorudsku budou mít v sobotu 25. září jedinečnou možnost podívat se na místo, kde dříve stála slavná Juránkova chata. Stavba, jeden ze symbolů šumavské turistiky, už neexistuje. Místo je dnes kvůli ochraně přírody v národním parku nepřístupné. Česko-německé putování k bývalé chatě na hraniční hoře Svaroh (německy Zwercheck) organizují z Německa z Malého Javoru sportovci z obou zemí. Na české straně jde trasa k Černému a Čertovu jezeru a na Špičák, řekl ČTK jeden z organizátorů Petr Kepler ze Sportovního klubu Špičák.

Pořadatelům vyjde vstříc správa Chráněné krajinné oblasti Šumava, která výjimečně udělí povolení k pohybu po trase v části nepřístupného území. "Od Juránkovy chaty ale nepůjdou přes národní přírodní rezervaci Černé a Čertovo jezero, tam je vstup možný jen výjimkou ze zákona. Trasa půjde od Juránkovy chaty po lesní cestě k Bílé strži a dál k Černému a Čertovu jezeru," popsal šéf chráněné oblasti Pavel Hubený. Trasa sice také povede územím, kde žije chráněný tetřev hlušec, podle Hubeného jsou ale ptáci nyní v plné kondici a jednorázový průchod lidí jim neuškodí.

Svaroh s nadmořskou výškou 1333 metrů je pro turisty dostupný jen z německé strany. Z Čech se tam zejména kvůli ochraně tetřeva nesmí, připomněl další z organizátorů akce Radovan Holub. "Ještě krátce po válce tu stával nejvýše položený hotel v Čechách - Juránkova chata. V roce 1922 ji postavil plzeňský Ski klub na hraničním hřebenu jako malý srub pojmenovaný po propagátorovi lyžování Arne Juránkovi," řekl.

Srub časem vyhořel a místo něj vyrostla tehdy přepychová chata, která byla koncem druhé světové války opět zcela zničena. Hned v létě roku 1945 členové klubu na troskách postavili další, po roce 1948 už zde ale byli jen pohraničníci. Po nich zbyly zase pouze ruiny.

Dnes je na místě chaty jen pamětní tabule. "To místo má pohnutý osud a zobrazuje přesně všechny politické procesy, které se v tomto území udály," míní starosta Michal Šnebergr. Radnice o zpřístupnění z české strany usiluje, ale zatím neúspěšně. Čeští turisté ale doufají, že šance chodit v budoucnu na bývalou Juránkovu chatu ještě existuje. Naději jim dává letos otevřená chata na Malém Javoru v Německu. "Je to stejně chráněná oblast jako v Čechách, ale tam byl posudek na zpřístupnění kladný, u nás je negativní. Třeba nějaká šance ještě je," poznamenal Kepler.

Sobotní výprava startuje v 09:00 z Malého Javoru, na vrchol Svarohu a k bývalé Juránkově chatě, která stála jen kousek od hranic, dojdou turisté asi hodinu po poledni, na Špičák by měli dorazit kolem 17:00.
Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů