Pátek, 29. března 2024

Na opravy dá stát miliardy

Politici zastavili dotace na rekonstrukce panelových domů. Úsporná opatření v domech už dotuje jen program Zelená úsporám

Na opravy dá stát miliardy

Miliony korun tečou ročně ze státní kasy na dotace úsporných opatření panelových, cihlových bytovek, rodinných domů a bytů. Vypadá to ale, že státní podpora energetickým investicím domácností spíš klesá, než roste. Stát totiž v minulých dnech zastavil podporu investic do panelových domů. Stále je ale možné žádat o desítky až několik set tisíc korun na podporu investic do energeticky úsporných opatření v dalších formách bydlení.

V srpnu kvůli vyčerpání finančních prostředků skončil program Nový panel, ve kterém Státní fond rozvoje bydlení od roku 2001 rozdělil na dotace úroků půjček na zateplení paneláků na 12 miliard korun. Ministerstvo životního prostředí zas v srpnu (údajně dočasně) pozastavilo poskytování dotací z části programu Zelená úsporám - na energeticky úsporná opatření v panelových domech.

Prostřednictvím Státního fondu životního prostředí (SFŽP) a "nepanelových" součástí programu Zelená úsporám ale stát nadále podporuje oblasti investic do energeticky úsporných opatření v domácnostech - má na to přes 18 miliard korun, které Česko zatím získalo prodejem emisních jednotek od japonské vlády a firmy Mitsui & Co.

Jen krátce poskytoval program Zelená úsporám finanční pomoc i při investicích ve veřejných budovách, jako jsou třeba školy nebo domovy důchodců. Nyní už jde výhradně o domácnosti. Přesněji - vlastníky rodinných a bytových domů.

Na co stát přispěje?

Jde především o investice do zateplení (úspory energie na vytápění) nepanelových bytovek a rodinných domů - například zateplení vnějších stěn, střechy, stropu pod půdou, podlahy, výměnu oken a dveří, instalaci systému nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla.

Zelená úsporám finančně podporuje také výstavbu nebo přestavbu domů na energeticky pasivní domy.

Pro samotné vytápění a ohřev teplé vody zas tento program poskytuje peníze na výměnu stávajících neekologických zdrojů vytápění (uhlí, kapalná fosilní paliva, elektřina) za nízkoemisní zdroje na biomasu a účinná tepelná čerpadla v rodinných domech a nepanelových bytovkách. Případně na instalace těchto zdrojů v novostavbách.

Peníze i na solární panely

V této části dotací podporuje program Zelená úsporám i instalace stále žádanějších solárně-termických kolektorů na ohřev vody nebo na kombinaci přípravy teplé vody a přitápění pro vlastní potřeby stávajících staveb i do novostaveb. Tyto solární panely se zřejmě budou i v budoucnu těšit vládní podpoře - na rozdíl od fotovoltaických elektráren, které produkují elektřinu do veřejné sítě

Majitel rodinného domu může získat až 80 tisíc korun. SFŽP ale stanovuje pro přidělení dotace na solární panely několik omezení. Určuje například minimální tepelný zisk, který panely musejí splnit. Určité omezení se také týká budov, ve kterých mají být solární panely doplňkem k systému centrálního zásobování teplem.

Program Zelená úsporám ale nabízí žadatelům i takzvaný dotační bonus v případě, že zkombinují více dotovaných kategorií. V některých případech lze získat finanční podporu i na zpracování povinného projektu a odborného posudku - auditu. Samotné provedení investice lze pak svěřit jen některé z tisícovek registrovaných firem.

Základem k přidělení dotace je především nezbytný podrobný projekt a především právě energetický audit, ve kterém znalec vyčíslí, jakých hodnot dosáhnou energetické úspory provedenou rekonstrukcí nebo v novostavbě. Podle toho se určuje i výše dotace. Před jejím udělením je pak také nutné doložit uvedení konkrétního opatření do provozu - například kolaudací. Státu je také nutné předložit faktury a podrobný položkový rozpočet. Až pak putuje dotace na účet žadatele.

Nic není zadarmo

Relativně štědrá pomoc státu ovšem není zadarmo - stojí žadatele nemalé úsilí. Dokládá to i zkušenost investorů, kteří dotační program využívají. "Zpracování a celá byrokracie kolem toho je poměrně náročná. Asi je tedy vhodnější, když si lidé s celou agendou a hlavně zpracováním žádosti nechají poradit od firem, které jim zpracovávají projekt nebo audit. Ale není to nezbytně nutné, s určitým úsilím se to dá zvládnout," vysvětluje majitel plzeňské stavební firmy Stama Prima Viktor Szabó.

Připomíná i další věc - dotace ze Zelené úsporám jsou sice nenárokové, ale jejich přidělení je velmi reálné. Pokud ovšem žadatel splní hned napoprvé všechny požadavky a nároky na zpracování žádosti. Před necelými dvěma roky, kdy program Zelená úsporám začínal, byla možnost nedostatky v první žádosti opravit a přijít na Státní fond životního prostředí znovu a znovu. Teď už opakované dokládání chybějících podkladů při podání žádosti na stejný projekt není možné.

Dotace jako třešnička na dort

"Lidé musejí mít financování projektu vyřešené i bez té předpokládané dotace. To zajišťuje, že pokud by náhodou dotaci nedostali, nemají finanční problémy s rozestavěnou stavbou a chybějícími prostředky. Dotace berme jako třešničku na dortu v celém procesu rekonstrukcí bytových domů, při splnění podmínek programu a doložení všech potřebných dokumentů je získání dotace opravdu velmi reálné," přidává vlastní zkušenost Alena Blahoutová z poradenské společnosti AR Consulting.

Podnikatelé (firmy, bytová družstva, společenství vlastníků a podobně) podávají žádosti na krajských pracovištích SFŽP, kde si nechávají prověřit projekt a posudky i občané. Ti ale samotnou žádost následně podávají u místních poboček bank, které jsou pověřené administrací. Jejich výčet i další podrobnosti uvádí SFŽP na stránkách webových stránkách zelená úsporám.

Zelená úsporám

18,2 mld.

korun zatím získalo Česko z prodeje emisních jednotek AAU. Suma je určena na program Zelená úsporám - podporu energeticky úsporných opatření v rodinných a bytových domech.

25 mld.

je celkový odhad výnosu prodeje jednotek AAU (emisních přebytků státu) k využití do konce roku 2012 pro program Zelená úsporám. (Včetně 18,2 miliard, které jsou již k dispozici.)

Kolik lze získat ze státních peněz

Poskytované podpory z programu Zelená úsporám pro rodinné domy:

Zateplení

Celkové zateplení

1550 - 2200 Kč/m2 podlahové plochy (závisí na úrovni dosažené měrné roční potřeby tepla)

Dílčí zateplení

850 Kč/m2 (při snížení roční potřeby tepla o 30%)
650 Kč/m2 (při snížení roční potřeby tepla o 20%)


Výstavba v pasivním energetickém standardu

250 tisíc Kč/RD

Výměna neekologického vytápění za zdroje s nízkými emisemi (na biomasu, tepelná čerpadla) nebo jejich instalace do novostavby

podle druhu použité technologie: 45 tisíc Kč - 95 tisíc Kč

Instalace solárně - termických kolektorů

pouze pro přípravu teplé vody: 55 tisíc Kč

pro přípravu teplé vody a přitápění: 80 tisíc Kč

Dotační bonus

při kombinaci některých opatření: 20 tisíc Kč

Poskytované podpory z programu Zelená úsporám pro bytové domy

Úspory energie na vytápění

Celkové zateplení

1050 - 1500 Kč/m2 podlahové plochy na byt. jednotku (závisí na úrovni dosažené měrné roční potřeby tepla)

Dílčí zateplen

na byt. jednotku (při snížení roční potřeby tepla o 30%)
450 Kč/m2 na byt. jednotku (při snížení roční potřeby tepla o 20%)


Výstavba v pasivním energetickém standardu

150 tisíc Kč/bytovou jednotku

Výměna neekologického vytápění za zdroje s nízkými emisemi (na biomasu, tepelná čerpadla) nebo jejich instalace do novostavby

podle druhu použité technologie: 15 tisíc - 25 tisíc Kč/byt

Instalace solárně - termických kolektorů

pouze pro přípravu teplé vody: 25 tisíc Kč/byt. jednotku

pro přípravu teplé vody a přitápění: 35 tisíc Kč/byt. jednotku

Dotační bonus

při kombinaci některých opatření: 50 tisíc Kč

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

ZDROJ: Jak ušetřit na energiích

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů