Pátek, 19. dubna 2024

Milionový podvodník se tlačí na magistrát

Za VV jde do voleb pochybný lobbista a usvědčený podvodník. Peter Jambor se točí i kolem podezřelých "zelených" zakázek.

Milionový podvodník se tlačí na magistrát

Do nejvyšší pražské politiky chce proniknout pozoruhodný muž s lékařským diplomem. Minulý měsíc ho soud potrestal za sedmdesátimilionový tunel. Točil se kolem podezřelých veřejných zakázek. A na krku má další obžalobu pro rozsáhlé podvody. Devětačtyřicetiletý Peter Jambor teď ale mění směr.

HN zjistily, že jako kandidát Věcí veřejných usiluje o křeslo v magistrátním zastupitelstvu. Lídři strany tvrdí, že o Jamborových problémech s justicí a policií netušili. "Jestli je to tak, říkám: vyškrtnout z kandidátky. Nemilosrdně. Ať to stojí, co to stojí," reagovala jednička pražských VV Markéta Reedová.

Tunel za 70 milionů

Poprvé HN o Jamborovi psaly před půl rokem. Tehdy šlo o tendr na firmu, která navrhne zateplení policejních budov a získá dotace ze "zelených" evropských fondů.

Padesátimilionovou zakázku získala firma Onyo, s níž Jambor spolupracoval. Jenže pak vyšlo najevo, že tendr vyhrála i přes to, že nesplnila podmínky. A člověka, který měl zakázku na starosti, později od policie vyhodili kvůli podezření z korupce.

Jambor se už roky pohybuje v energetice a ekologických dotacích. Aby měl lepší přístup ke klíčovým lidem, vydával se dokonce za poradce ministra průmyslu - kterým samozřejmě nebyl.

Podvod, kvůli němuž šel málem do vězení, ale souvisí s jeho angažmá ve firmě Panorama Group. Jde o společnost, která například pomáhala s organizací zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze v roce 2000.

HN mají rozsudek, podle nějž Jambor firmu připravil o 70 milionů. Celkem jednoduše: z firmy Panorama Group poslal na zahraniční účty tři miliony švýcarských franků - v tehdejším kurzu 70,5 milionu korun. V bance se přitom vydával za šéfa představenstva, i když jím už několik měsíců nebyl.

Před soudem se snažil hájit, že za firmu tehdy jednal o spojení se zahraničním investorem. A protože potřeboval ke spojení kapitál, chtěl peníze přes zahraniční účty zhodnotit. Jenže během líčení vyšlo najevo, že k žádné fúzi dojít nemělo - nepodepsaným smlouvám, jimiž se Jambor oháněl, soud neuvěřil. "Lze je naopak hodnotit jako dodatečně vyhotovené listiny, mající za účel kamuflování skutkového děje," rozhodl soudce Petr Braun.

Navíc: firma z Velké Británie, s níž se chtěl Jambor údajně spojit, nevyvíjela žádnou činnost a těžko dohledatelní majitelé žili kdesi na ostrově West Indies v Karibiku.

Panorama Group pak skončila v konkursu a prakticky bez majetku - ten poslední vyvedl právě Jambor. "Věřitelé si přihlásili pohledávky zhruba za 300 milionů," počítá konkursní správce Luděk Mencl, který na Jambora podával trestní oznámení. Trest byl ale nakonec docela mírný: jen tři roky podmíněně.

A brzo bude muset Jambor před soud znovu. Je totiž obžalovaný jako člen skupiny, která obchodovala s fakturami před dobou splatnosti - nakupovala je a prodávala dál. Když kupci tyto faktury za 32 milionů požadovali proplatit, zjistili, že jsou falešné.

Pracovitý... a odsouzený

Jambor je sedmičkou na magistrátní kandidátce pátého volebního obvodu. A také šestkou do zastupitelstva v Praze 2. Nemá tak sice moc šancí uspět, ale je možné, že si chce přes politiku udělat kontakty, které by mu pak pomohly v podnikání a získávání zakázek.

Jambora se přímo zeptat nelze - svůj mobil nezvedá. Když se mu HN dovolaly na jaře, okamžitě zavěsil.

Jambor prý Věcem veřejným sám nabídl, že bude kandidovat jako nestraník. Musel tak v červenci ukázat čistý trestní rejstřík, což nebyl problém - tehdy ještě nebyl pravomocně odsouzený. "Na mě působil jako pracovitý, seriózní a zdatný odborník," diví se Dalibor Sadovský z klubu VV Prahy 2.

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR: Marek Pokorný
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů