Pátek, 29. března 2024

Sluneční elektrárny přišly o úlevy, proud stejně zdraží

Sluneční elektrárny přišly o úlevy, proud stejně zdraží

Vládní boj proti solárnímu boomu a proti zdražování elektřiny končí jen velmi krotkým opatřením. Nečasův kabinet včera zrušil solárním investorům daňové prázdniny, které měli původně slíbené na pět let. Posledním rokem, kdy bude možné toto daňové osvobození uplatnit, je rok 2010. "Bude se to týkat i těch zdrojů, které už jsou připojeny," řekl ministr financí Miloslav Kalousek.

Ale hlavní problém - tedy enormní nárůst počtu elektráren do konce letoška a s tím související zdražení proudu - se tímto krokem nevyřeší. Investoři se totiž snaží připojit elektrárny do konce roku, aby se vyhnuli zásadnímu snížení výkupních cen od roku 2011 a tu svoji měli garantovanou na dvacet let. "Kdo chce vydělat, připojí se letos," míní předseda ERÚ Josef Fiřt.

Vláda také sjednotila odpisy solárních technologií. Dosud se některé z nich odepisovaly pět či deset let, nyní se doba prodloužila u všech na dvacet let. Ministr financí Kalousek věří, že takto vytáhne z lukrativního solárního byznysu zhruba miliardu na dani z příjmů.

Ceny elektřiny se tak budou nadále odvíjet od počtu připojených solárních elektráren. Zatímco ČEZ tipuje nárůst ceny pro domácnosti až o 18 procent, ministerstva průmyslu a životního prostředí čekají 8procentní zdražení.

AUTOR: Jan Záluský
AUTOR: Petr Vašek

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů