Čtvrtek, 18. dubna 2024

Soud přerušil čištění Brněnské přehrady od sinic

Děti Země vyhrály spor o použití závadných látek

Soud přerušil čištění Brněnské přehrady od sinic

Městský soud v Praze na základě žaloby Dětí Země ze září 2009 zrušil rozhodnutí Ministerstva životního prostředí, které potvrdilo rozhodnutí krajského úřadu o povolení výjimky z vodního zákona použít proti sinicím v Brněnské přehradě některé závadné látky. Do vydání nového rozhodnutí tak nelze pokračovat v aplikaci biopreparátů a huminových látek. Výjimka byla povolena bez podkladů a bez znalostí věci.

"Prostě jsme opět dokázali, že úředníci na ministerstvu, na krajském úřadě a na brněnském magistrátu neznají správně zákony, když se rozhodlo bez nutných podkladů, jako je třeba posudek Hydrobiologického ústavu AV ČR, který čištění přehrady považuje za neúčinné," vysvětluje předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Krajský úřad loni v červnu pro Povodí Moravy, s. p., povolil na deset let v boji proti sinicím výjimku z vodního zákona pro použití biopreparátů a huminových kyselin. Toto rozhodnutí soud nyní zrušil. Je tak nejasné, zda nová výjimka bude do jara příštího roku znovu povolena či nikoliv.

"Soud uznal všechny tři námitky o tom, že chybělo závazné stanovisko magistrátu se zásahem do přehrady, že ze spisu nelze zjistit důvody k povolení výjimky a že nám krajský úřad neumožnil delší lhůtu pro vyjádření," vyjmenovává důvody zrušení výjimky Patrik.

Děti Země přitom marně upozoňovaly na posudek Hydrobiologického ústavu Akademie věd ČR z Českých Budějovic, podle kterého účinky mnohých chemikálií v boji proti sinicím ve vodních nádržích Plumov, Brno a Luhačovice jsou jen krátkodobé, jelikož je do nich stále přinášen nežádoucí fosfor a organické látky.

"Navržený způsob čištění přehrady od sinic je spíše velkým a drahým experimentem s nejistým výsledkem, který nás bude stát stovky miliónů korun veřejných peněz a možná zbytečně," myslí si dále Patrik.

Povodí Moravy, s. p., letos v lednu získalo od krajského úřadu ještě výjimku pro použití železitých látek. Nyní probíhá třetí řízení pro chloridové a síranové látky s hliníkem pod názvem PAX-18. Jejich vypouštění do přehrady ale krajský úřad v roce 2009 nepovolil. Řízení je přerušené a čeká se na doplnění spisu žadatelem.

"Ve třetím řízení o výjimce je naším cílem zabránit použití látek PAX-18 do přehrady," dodává nakonec Patrik.

Zdroj: Děti Země - Klub za udržitelnou dopravu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů