Sobota, 27. dubna 2024

Serengeti hrozí zánik, park protne dálnice

Serengeti hrozí zánik, park protne dálnice

Tanzanská vláda chce stavbou propojit dvě důležitá města, turistickou Arušu a Musomu u Viktoriina jezera.

Jedno z nejznámějších útočišť divokých zvířat, národní park Serengeti v africké Tanzanii, je ohroženo. Odborníci varují, že ho zničí vládou schválená stavba dvouproudové dálnice, jejíž zhruba 50kilometrový úsek má park protínat.

"Bude zničen největší systém masové migrace zvířat na světě," cituje názor biologů britský list Telegraph. Dálnice podle nich přetne stezky, kterými každoročně migruje 1,3 miliardy divokých zvířat, a způsobí kolaps ekosystému.

Tanzanská vláda na začátku roku schválila plán stavby dálnice, která spojí dvě klíčová města na severozápadě země - turistický uzel Arušu nedaleko hory Kilimandžáro a Musomu na Viktoriině jezeře.

Návrh propojit tanzanské pobřeží s Viktoriiným jezerem, Ugandou, Rwandou a Kongem se předtím zvažoval už dvacet let.

Experti vládě navrhují alternativní trasu a v časopise Nature nyní zveřejnili výzvu, aby kabinet okamžitě zastavil přípravné práce. Samotná stavba má začít do roka.

"Kolaps, který by dálnice přivodila, zničí poslední velký migrační systém planety - systém, který je důležitý také pro tanzanskou turistiku a živí tisíce lidí," argumentují autoři apelu, mezi nimiž je 27 předních světových biologů.

Stejná pohroma už totiž v minulosti postihla další velké světové přírodní parky, například rezervaci Etosha v Namibii či park Kgalagadi v Botswaně, kde rovněž byla porušena ekologická rovnováha kvůli novým silnicím. Stavba dálnice je však prioritou tanzanské vlády nejen kvůli blížícím se volbám, ale také v důsledku rostoucího zájmu zahraničních firem o těžbu minerálů v zemi.

Oblast parku Serengeti je OSN počítána mezi místa celosvětového dědictví. Každý rok přiláká kolem 90 tisíc turistů.

Proti stavbě dálnice se postavily i další organizace, například právě UNESCO, odnož světové organizace pro vzdělávání a kulturu.

"Pro zemi, která je léta světovým vůdcem v oblasti ochrany přírody, by byl kolaps ekosystému politováníhodný," varují ekologové.

AUTOR: Lucie Beranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů