Pátek, 29. března 2024

Okolím Nasavrk

Okolím Nasavrk

Návštěvou Nasavrk se ocitáme na okraji Železných hor. Nejblíž je nám přírodní komplex okolí Slatiňan, který je řečí ochránců přírody nazýván Krajinná památková zóna Slatiňansko-Slavický areál. Ten bude cílem našeho dnešního tipu. Pokud vystačíme s občerstvením ve spolehlivých Slatiňanech, můžeme jít docela nalehko.

Nasavrky s gotickým, barokně upraveným kostelem sv. Jiljí opata nám nabízí renesanční zámek na náměstí, který slouží ke kulturním účelům. Najdeme tu stálou expozici s dnes moderní tematikou Po stopách Keltů.

Modrá značka nás vyvede z města přírodní památkou Kaštanka se sadem kaštanovníku jedlého a údolím krátkého potoka nás dovede k jeho ústí do Chrudimky (2 km). Tu po chvíli opustíme doprava a přejdeme silnici. V okolí osady Libáň (4) narazíme na tři rybníky s mohutnými památnými duby. Ve zdejší myslivně žil v mládí skladatel Zdeněk Fibich.

Lesní krajinu opustíme až u Výsonína (7), odkud po silnici a pak polní cestou dojdeme k hrázi vodní nádrže Práčov (8,5). Ta slouží k vyrovnání odtoků z vodní nádrže Křižanovice a k výrobě elektrického proudu a bývá také označována jako vodní nádrž Křižanovice II. Po silnici dojdeme do obce Svídnice (9,5) a z ní se po silnici vrátíme k Chrudimce. Brzy se dostáváme do souvislé zástavby a při řece okrajem Slatiňan (14) dojdeme až do zámeckého parku s vyhlášeným památným bukem lesním červenolistým, který je největší v Česku.

Uděláme-li si čas, můžeme v jeho okolí najít romantické stavby Švýcárna a miniaturu středověkého hradu Kočičí hrádek. Název obce je odvozen od slatí, na nichž město vzniklo. Dnes je známé především díky nedalekému hřebčínu a hipologickému muzeu v novogoticky upraveném zámku, který vznikl přestavbou tvrze. Nedaleko zámku je regotizovaný kostel sv. Martina. Na rozcestí zvolte žlutou značku a vydejte se po ní doprava k žst. Slatiňany (15).

AUTOR: Jan Stráský
Autor je šéf klubu českých turistů

Trasa:
1. Nasavrky - modrá: 2. Libáň (4) - 3. Svídnice (9,5) - 4. Slatiňany (14) - žlutá: 5. Slatiňany, žst. (15)

Mapa:
Železné hory, turistická mapa 1:50 000, edice KČT č. 45

15 km Lehký výlet zakončete třeba v hřebčíně ve Slatiňanech.

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů