Středa, 24. dubna 2024

FTL chce v příštích letech koupit deset nízkopodlažních autobusů

FTL chce v příštích letech koupit deset nízkopodlažních autobusů

Společnost FTL - First Transport Lines chce v příštích třech letech pořídit deset nových nízkopodlažních autobusů pro prostějovskou městskou hromadnou dopravu. Na projekt za zhruba 60 milionů korun by chtěla využít i peníze z evropských zdrojů. ČTK to dnes v Prostějově řekl prezident FTL Jaroslav Hanák.

Dopravce dnes představil dva nové nízkopodlažní autobusy značky Irisbus Iveco pro až 86 cestujících, které se ode dneška objeví na městských autobusových linkách. Stejně jako stroje, které se dopravní firma chystá pořídit během příštích let, jsou poháněny zemním plynem (CNG).

Evropské peníze chce FTL využít z Operačního programu Doprava. "Chtěli bychom uspět a deset nízkopodlažních autobusů na CNG pro město během příštích tří let koupit," řekl Hanák. Cena jednoho stroje se pohybuje kolem šesti milionů korun. Evropská unie by měla na každý z nich přispívat asi 40 procenty částky.
Vozidla FTL by podle Hanáka měla být vhodná i pro starší a hendikepované cestující. "Budoucnost MHD vidíme jenom v nízkopodlažních autobusech," doplnil.

Společnost FTL - First Transport Lines patří spolu s firmou Connex Morava ke dvěma největším hráčům na poli autobusové dopravy v Olomouckém kraji.

Podle Hanáka má nyní podnik pro městskou a příměstskou dopravu kolem stovky autobusů. V Prostějově už jezdí před tři desítky vozů s pohonem na zemní plyn a v městské a příměstské dopravě je jich 12 nízkopodlažních.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů