Pátek, 26. dubna 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Podle zprávy, kterou si nechali vypracovat členové Evropského maloobchodního fóra, k nimž patří i Evropská komise, se evropští maloobchodníci snaží podporovat udržitelný rozvoj co se týče spotřeby potravin. Stále více se do nabídky obchodů dostávají tzv. udržitelné výrobky a obchodníci se snaží co nejvíce snižovat svou ekologickou stopu. Zlepšení bylo dosaženo zejména u energetické účinnosti. I přes dílčí úspěchy zpráva nicméně uvádí, že oblastí, ve kterých je nutné se dále zlepšovat, zůstává stále mnoho,například v oblasti komunikace se zákazníky.

Evropský parlament přijal 21. září 2010 nařízení pro prevenci krizí v dodávkách plynu. Hlavní důraz je kladen na to, aby v případě krize byl dostatek plynu zejména pro domácnosti. Legislativa členským státům nařizuje, aby do dvou let vytvořily plány preventivních opatření použitelných při případné krizi, přičemž důležitou roli bude hrát také Evropská komise, která bude dohlížet na koordinaci plánů, tak aby byl plyn k dispozici pro všechny členy EU. Eurokomisař Günther Oettinger v souvislosti s tím dodal, že Evropská komise vyčlenila na infrastrukturní projekty zajišťující dodávky plynu 1,4 miliard euro.

Evropská komise vydala prohlášení upozorňující na blížící se termín, do kterého musí být registrovány nejrozšířenější a nejnebezpečnější chemické látky, a to 30. listopadu 2010. Do 3. ledna 2011 musí zároveň firmy oznámit klasifikaci a označení těchto látek. Evropská agentura pro chemické látky zároveň s upozorněním oznámila, že počet registrovaných se rychle zvyšuje a vyzývá velké firmy, které tak ještě neučinily, aby svou registraci provedly nejpozději do konce září 2010, tak aby zbyl čas na případné opravy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů