Úterý, 23. dubna 2024

Šumavský národní park dostal díky průhledným tendrům cenu za nejvíce otevřený úřad

Šumavský národní park dostal díky průhledným tendrům cenu za nejvíce otevřený úřad

Hnutí DUHA dnes gratulovalo řediteli šumavského národního parku k ceně, kterou správa parku dostala v soutěži o nejvíce otevřený úřad (www.otevrete.cz) [1].

Vedení národního parku dostalo cenu veřejnosti hlavně za transparentní zadávání zakázek v péči o lesy, které umožňuje, aby práci dostali i nejmenší živnostníci z místních obcí. Hnutí DUHA také ocenilo, že systém, zavedl pečlivou kontrolu v lese [2].

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Vedení národního parku ukázalo, že jde zadávat zakázky na práce v lese spravedlivě a dobře, když se chce. Nastavilo rovné podmínky pro všechny, včetně nejmenších místních živnostníků, a také zavedlo takový způsob kontroly a sankcí, při kterém si dodavatelé nedovolí poškozovat lesy. Šumavská pravidla naživo ukazují, že a jak by to stejně mohly udělat státní Lesy ČR, a právě proto jsou trnem v oku velkým firmám i mnoha jednotlivým pracovníkům. Také proto je a bude velký tlak, aby nový ministr udělal změny v národním parku."

S přístupem správy šumavského parku kontrastuje první cena státního podniku Lesy ČR v opačné soutěži o nejvíce uzavřenou státní instituci "za systematickou obstrukční zdržovací taktiku při vyřízení žádostí o informace, zbytečné výzvy k upřesnění, překroucení zákona k průtahům, odepření informací o výměně obory Radějov s významným podnikatelem" [3].

Kontakt:
Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů