Čtvrtek, 28. března 2024

Chladničky třikrát úspornější než kdysi. Kde si vybrat tu správnou?

Chladničku najdeme snad v každé domácnosti, právě její spotřeba však může do rodinného rozpočtu udělat pořádnou díru. Program Partnerství Zelená úsporám chce proto upozornit na nejúspornější spotřebiče, jejich správný výběr, provoz i recyklaci.

Chladničky třikrát úspornější než kdysi. Kde si vybrat tu správnou?

20 % domácích rozpočtů tvoří výdaje za spotřebu energií. Významnými zloději rodinných financí jsou často zastaralé domácí spotřebiče. Program Partnerství Zelená úsporám od MŽP proto všem spotřebitelům předkládá nabídku těch nejúspornějších výrobků bílé techniky dostupných na českém trhu.

Chladnička - zloděj v rodinném rozpočtu

Chladničku má u nás téměř 100 % domácností, pračku téměř 90 %. Avšak spotřebiče pořízené na počátku 90. let mají dvakrát, u kombinovaných chladniček a mrazniček dokonce třikrát vyšší spotřebu než současné spotřebiče těch nejúspornějších energetických tříd. Také samotné stárnutí spotřebiče způsobuje například u chladniček nárůst spotřeby elektrické energie o 1-2 % ročně, a to především díky stárnutí izolační pěny.Chladničky jsou průměrně nejstarší spotřebiče v české   domácnosti

Přitom právě chladničky a mrazničky u nás patří mezi průměrně nejstarší spotřebiče (9 a 8 let). Stáří praček dosahuje v průměru téměř 8 let, myčky a sušičky dosahují v průměru 3,5 roku či něco málo přes 5 let.

Srovnání úspornosti spotřebičů

Program Partnerství Zelená úsporám chce především přinést veřejnosti objektivní informace o energetické náročnosti domácích spotřebičů.

"Na našich webových stránkách www.zelenausporam-partnerstvi.cz se každý může jednoduše zorientovat v nabídce těch nejúspornějších výrobků v oblasti bílého zboží, a to napříč všemi značkami. V současné době je na stránkách představeno více jak 400 nejúspornějších výrobků. Stránky nabízí základní informace o nejúspornějších produktech dostupných na trhu, ale i celou řadu rad, jak spotřebiče úsporně provozovat a vhodně recyklovat," uvedla I. náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková.

Seznam nejúspornějších výrobků na stránkách www.zelenausporam-partnerstvi.cz se průběžně aktualizuje - podmínkou pro začlenění do seznamu je splnění těchto kritérií:

Stručná charakteristika jednotlivých produktů

Chladničky
Automatické pračky
Myčky nádobí
Sušičky prádla
Vybavenost domácností v ČR k 2004 (v %)
99,4
88,5
13,2
1,9
Průměrné stáří spotřebiče (roky)
9,2
7,6
3,5
5,3
Spotřeba energie u současně dostupných spotřebičů
Až třikrát nižší spotřeba než u výrobků z počátku 90. let
Třikrát nižší spotřeba energie a čtyřikrát nižší spotřeba vody ve srovnání s výrobky počátku 70. let
Dvakrát nižší spotřeba energie a o 1/4 nižší spotřeba vody ve srovnání s výrobky starými 7 let
V energetické třídě A (s tepelným čerpadlem) až o 50 % nižší oproti běžným sušičkám
Označení nejúspornějších spotřebičů k září 2010 na štítcích jednotlivých výrobků
A++
A-10%/A/A-C
A-10 %/A/A
A

Zdroje: Český statistický úřad, ELEKTROWIN, a .s., SEVEn, CECED

Štítky a index poradí

Kromě výkonu, vzhledu a ceny dnes už vybíráme spotřebiče i podle jejich energetické náročnosti. Nejsnáze a nejobjektivněji se o ní dozvíme z energetických štítků - systému označování spotřebičů, který funguje už od roku 2001 a je jednotný pro všechny státy Evropské unie.

Na energetickém štítku najdeme informace o energetické náročnosti výrobku, získané testováním podle stanovených technických norem. Vypovídají o tzv. indexu energetické náročnosti, který vyjadřuje poměr spotřeby daného spotřebiče a normativní spotřeby a umožňuje srovnávat i jednotlivé spotřebiče.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů