Čtvrtek, 28. března 2024

Větrné elektrárny u Janova vstoupily do ostrého provozu

Větrné elektrárny u Janova vstoupily do ostrého provozu

Úspěšné ukončení ročního zkušebního provozu má za sebou dvojice nových větrných elektráren Wikov, které provozuje společnost ČEZ Obnovitelné zdroje v Janově u Litomyšle. Ročně by měly oba stroje vyrobit dohromady 8 milionů kWh elektrické energie a pokrýt tak spotřebu 2 300 domácností.

V uplynulých dnech uplynul přesně rok od chvíle, kdy odstartoval zkušební roční provoz dvojice moderních větrných elektráren u Janova u Litomyšle. Stroje z produkce české společnosti Wikov Wind tehdy zdárně splnily veškeré náležitosti pro zahájení zkušebního provozu a obdržely od Energetického regulačního úřadu licenci k výrobě elektrické energie.

Během posledních 12 měsíců byly na programu provozní a zátěžové zkoušky, sledovaly se reakce strojů na změny klimatických podmínek a koordinace jejich provozu s potřebami distribuční soustavy.

Po úspěšném průběhu ročního zkušebním provozu nyní elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 4 MW přecházejí do režimu běžného fungování. Ostrý provoz by měl znamenat naplnění předpokládané roční produkce obou strojů v objemu cca 8 milionů kWh, které pokryjí spotřebu 2300 domácností.

"Jsme potěšeni, že můžeme rozšířit portfolio provozovaných obnovitelných zdrojů o větrné elektrárny české výroby. V praxi tak naplňujeme deklarovanou snahu o podporu domácího průmyslu v období globální ekonomické stagnace," uvedl ke startu elektráren ředitel a jednatel ČEZ Obnovitelné zdroje Libor Kičmer.

"Pro každého výrobce investičního celku je důležité, uplatnit se nejprve na tuzemském trhu. Získat zde potřebné reference a využít je k podpoře exportu, který je pro celou českou ekonomiku (průmysl) zásadní. Z tohoto pohledu je vzájemná spolupráce s ČEZ v Janově nesmírně cenná. Exportní potenciál českých větrných elektráren Wikov je velký, protože tzv. "větrný business" i v současnosti celosvětově roste. Chceme se uplatnit především na trzích Polska, Ukrajiny, Ruska, Bulharska, Velké Británie a Francie," řekl generální ředitel Wikov Wind Viktor Miškovský.

Technologie větrných elektráren v lokalitě Janov:
Výrobce: Wikov Wind, a. s.
Typ větrné elektrárny: W 2000 SPG
Jmenovitý výkon: 2 000 kW
Výška do osy rotoru: 80 m
Průměr rotoru: 80 m
Celková výška: 120 m
Průměr paty věže: 4,3 m
Celková hmotnost: 275,7 tun
Doba výstavby: duben - srpen 2009 (zemní práce, montáž, seřizování, předprovozní zkoušky)
Zkušební provoz: září 2009 - září 2010

Instalace zdrojů 100% čisté ekologické energie u Janova je zároveň v souladu s nedávno ohlášenou vizí Futuremotion, kterou Skupina ČEZ deklarovala záměr investovat do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji. (více na www.futuremotion.cz)

Více informací je k dispozici na
www.cez.cz
nebo na www.pro-vetrniky.cz


Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů