Pátek, 19. dubna 2024

Na výlet Poohřím

Na výlet Poohřím

V Poohří ustala vulkanická činnost během čtvrohor, přesto je podzemí podél Ohře dodnes živé. Důkazem toho jsou nejen samotné Karlovy Vary, ale i všudypřítomné vývěry četných minerálních pramenů provázejících řeku od Františkových Lázní až po Doupovské hory.
Ve Františkových Lázních jsou prameny využívány mimo jiné k léčbě neplodnosti. Minerální prameny u Dolních Pochlovic pijí místní obyvatelé. Zajímavý název pramene Bublák mají divoké vývěry oxidu uhličitého v olšině podél říčky Plesné u Vackovce. Na mnohých místech to tu krásně bublá a pění, jak v mělkých jezírkách, tak hlubokých tůňkách. Důkazem a ukázkou toho je i Soos .

Minerální prameny zde pronikají skrz mocnou vrstvu křemeliny. Za sucha pokrývají rozpraskaný křemelitý štít krystaly glauberovy soli. Rezervace je mimořádně cenná i výskytem slanomilné vegetace. Také po zoologické stránce je zde dost zajímavého. V nepřístupných močálech hnízdí jeřáb popelavý, jehož jediným dalším pravidelným obývaným místem tohoto druhu v Čechách je rybniční soustava u České Lípy.

Okolí Sokolova výrazně změnila povrchová těžba hnědého uhlí. Na první pohled nevzhledná, odlidštěná krajina však nabízí svá tajemství půvaby, které jsou většinou veřejnosti neznámé. Při postupující těžbě se geologům odkrývají detaily pravěké krajiny. Vulkanickým popílekm zasypaný třetihorní prales po sobě zanechává zkamenělé pařezy, v jiných geologických vrstvách nalezneme celé prokřemenělé kmeny.. Na pravém břehu Ohře za elektrárnou Tisová , se rozkládá pozoruhodná krajina připomínající vyprahlé pustiny v Nevadě.

Mezi geologicky zajímavá místa Poohří patří okolí před Starým Sedlem. Řeka se tu postupně zařezávala do stoupajícího terénu a za nějakých 35 milionu let zde vymlela více než dvacet drobných jeskyní a výklenků. Největší z nich je 40m dlouhá jeskyně Cikánka.

Pod Loktem se řeka zařezává do žulového masivu Slavkovského lesa.Ve skalních stěnách jsou dodnes zachovány štoly prospektorů, hledajíc zde kdysi kovy. Východně od samoty Vildenava je vyhlídková vrcholová skála z níž je neskutečný výhled na protější srázy Kozích hor a na Ohři obtékající meandrem skalnaté svahy Kovářky.

Jedním z nejskvostnějších míst kterým Ohře protéká je Loket . J.W. Goethe o něm prohlásil:" Je to nádherně položené městečko, po krajinářské stránce skutečný skvost. Řeka tvořící zde mohutný loket, nás nenechá na pochybách co dalo městu název. Na skále vysoko nad řekou se pyšní starý románský hrad, pod nímž leží historické jádro města.

ZDROJ: J.Michálek: Ohře - řeka pozoruhodná,

http://www.krusnohorsky.cz/, upraveno, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů