Pátek, 26. dubna 2024

Nippon bude v Liberci získávat platinu z katalyzátorů

Nippon bude v Liberci získávat platinu z katalyzátorů

Společnost Nippon PGM využije prázdnou tovární halu v Průmyslové zóně Liberec-jih ke zpracování použitých katalyzátorů, z nichž chce získávat vzácnou platinu. Plánuje zaměstnat desítky lidí. Stavební úpravy haly by měly být zahájeny do konce roku, podnik by pak mohl začít s výrobou od dubna 2011. Sdělil to včera prezident společnosti Nippon PGM Masaki Išiguro.

Jakmile bude rekonstrukce dokončena a továrna připravena na příjem prvních zakázek, spustí se nábor nových pracovníků. "Jejich počet bude záviset na rozvoji firmy v budoucnosti," řekl Išiguro.

Nippon PGM Europe je společným projektem japonských firem Dowa Metals & Mining Company, Tanaka Kikinzoku Kogyo a Toyota Tsusho Europe. V Liberci bude zpracovávat automobilové katalyzátory, z nichž bude získávat prvky skupiny platinových kovů. Platina patří k nejvzácnějším kovům, v extrémně těžkých podmínkách se jí každý rok vytěží pouze 200 tun. Její opětovné využití proto může významně snížit nepříznivé dopady na životní prostředí. Platina revitalizovaná v Liberci najde další využití třeba při výrobě šperků, elektroniky, v medicíně nebo při konstrukci nových vozů.

Nippon PGM je dalším japonským investorem v Česku. Podle mluvčí agentury CzechInvest Štěpánky Filipové vzniklo od roku 1993 s pomocí agentury 95 projektů z Japonska, a to v celkové hodnotě 98 miliard korun. Přibyly díky nim téměř 24 tisíce nových pracovních míst. Česko patří mezi evropské země, do nichž míří projekty japonských firem nejčastěji. "V porovnání s ostatními zeměmi kontinentu působí u nás čtvrté největší množství japonských firem, více než třeba v Itálii nebo Španělsku," dodala Filipová.

V Liberci je největším investorem japonský výrobce klimatizací Denso Manufacturing s 1500 zaměstnanci a šestimiliardovým obratem.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů