Úterý, 19. března 2024

V Ontariu zahájila provoz největší solární elektrárna světa

V Ontariu zahájila provoz největší solární elektrárna světa

V kanadské provincii Ontario dnes začala do sítě dodávat elektřinu největší solární elektrárna na světě, projekt Sarnia o instalovaném výkonu 80 megawattů. Zařízení bude moci v případě příznivých podmínek dodávat elektřinu 12.800 domácnostem, uvedly firmy Enbridge, která je vlastníkem projektu, a First Solar, která jej provozuje.

Enbridge, která je rovněž provozovatelem největšího kanadského ropovodu, bude prodávat elektřinu ze Sarnie v rámci 20leté smlouvy Ontarijskému elektrárenskému úřadu. Projekt bude těžit z bohatých subvencí nejen v rámci standardního vládního programu obnovitelných zdrojů, ale i z loňské nabídky provincie Ontario poskytnout provozovatelům vysoké "zelené tarify". To již přitáhlo do solární energetiky v Ontariu firmy jako Samsung nebo Siemens.

Enbridge koupila loni projekt Sarnia s tehdejším výkonem 20 MW od americké First Solar, která je z hlediska tržní hodnoty největším provozovatelem solárních zařízení na světě a zůstala operátorem projektu. Obě firmy pak rozšířily kapacitu projektu o dalších 60 MW.

Státem nařízené vysoké výkupní ceny solární elektřiny pro odběratele vyvolaly v minulých letech nekontrolovatelný nárůst počtu solárních zařízení na úkor spotřebitelů v některých zemích Evropy, naposledy v České republice. Energetický regulační úřad minulý týden uvedl, že příští rok kvůli tomu cena elektřiny pro domácnosti vzroste o 12 procent a pro firmy o 17 procent.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů