Pátek, 19. dubna 2024

Dalkia sníží v ostravské elektrárně emise o desetinu

Dalkia sníží v ostravské elektrárně emise o desetinu

Energetická společnost Dalkia České republika letos sníží v ostravské Elektrárně Třebovice emise oxidu siřičitého a oxidů dusíku o desetinu oproti zákonem stanoveným emisním stropům. V elektrárně zprovoznila nové technologie odsíření a takzvané denitrifikace, do nichž investovala přes 170 milionů korun. Novinářům to dnes řekli zástupci společnosti.

Snížit emise na Ostravsku se společnost zavázala před dvěma lety dohodou s městem Ostrava; ekologický projekt realizovala během 21 měsíců, zkušební provoz zahájila v září.

Na dvou elektrárenských kotlích instalovala zařízení, které snižuje vypouštění emisí oxidů dusíku pomocí dávkování speciálního roztoku do spalovacích komor kotlů. Emise oxidu siřičitého se snižují přidáváním jemně mleté sody bikarbony do spalin, upřesnil mluvčí společnosti Milan Wagner. "Celkem na třech kotlích byl také realizován suchý odběr popelovin," dodal.

Změny v Elektrárně Třebovice jsou během uplynulého roku již druhým ekologickým projektem Dalkie ČR. Loni v prosinci zprovoznila v Krnově na Bruntálsku kotel na spalování pouze biomasy, který byl podle Wagnera tehdy největším svého druhu v Česku. Nové zařízení převzalo v krnovské teplárně téměř polovinu dosavadní roční výroby tepla a elektřiny. Výrazně tím snížilo množství vypouštěných emisí.

Energetická skupina Dalkia ČR loni dosáhla čistého konsolidovaného zisku 2,415 miliardy korun, což je meziročně o 11,7 procenta více. Loňské hospodaření bylo výrazně lepší než v roce 2008, kdy skupině klesl zisk o dvě procenta oproti předchozímu roku. V loňském roce přesáhly investice společnosti miliardu korun.

Dalkia ČR patří v Česku k předním energetickým skupinám. Skupinu tvoří společnosti Dalkia ČR, OLTERM & TD Olomouc, AmpluServis, Dalkia Kolín, Dalkia Mariánské Lázně, Dalkia Ústí nad Labem a Nadační fond Dalkia pro životní prostředí. Skupina působí v 15 moravských a českých městech. V tuzemsku podniká od roku 1992. Vlastní ji světová jednička v oblasti environmentálních služeb - skupina Veolia Environnement a skupina EDF.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů