Pátek, 19. dubna 2024

Senátoři: Většímu snížení emisí musí předcházet analýza dopadů

Senátoři: Většímu snížení emisí musí předcházet analýza dopadů

Debatě o jakémkoli navýšení závazku Evropské unie ke snížení emisí skleníkových plynů by podle senátorů měla předcházet důkladná analýza Evropské komise o dopadech pro jednotlivé členské státy. Měla by zohlednit specifických podmínky každého z nich. Shodli se na tom dnes jednomyslně senátoři z evropského výboru. Stejný postoj má i hospodářský výbor horní komory.

Stanovisko souvisí s plánem EU snížit do roku 2020 emise nikoli o 20, ale o 30 procent, pokud se k tomu připojí i další země světa. Evropská komise to zdůvodňuje tím, že náklady na větší snížení by nebyly o moc vyšší než původně očekávané výdaje na snížení dvacetiprocentní. Případné rozhodnutí ale podle ministerstva životního prostředí zřejmě nebude přijato dříve než v polovině příštího roku.

Plán EU se nijak nelíbí zástupcům průmyslu vzhledem k doznívající hospodářské krizi. Na důsledky poukázali i senátoři. "Vzhledem k možnému ohrožení některých odvětví přijetím přehnaně ambiciózních závazků by kroky ohledně snižování skleníkových plynů na úrovni EU měly zahrnovat možnost různého zatížení pro jednotlivé sektory z důvodu zachování konkurenceschopnosti evropských ekonomik vůči ostatnímu světu," upozornili.

Hospodářskou krizí a nižší spotřebou energie argumentovala i Evropská komise. Podle ní tak roční výdaje na omezení emisí o 20 procent klesly z dosud uváděných 70 miliard eur (zhruba 1,8 bilionu korun) na 48 miliard eur (asi 1,2 bilionu korun). Třicetiprocentní snížení by podle odhadu komise stálo zhruba 81 miliard eur (kolem 2,1 bilionu korun).

Požadovaná analýza Evropské komise má být podle zástupkyně ministerstva životního prostředí hotova počátkem příštího roku. Proto se příští týden o snížení emisí na radě ministrů životního prostředí zemí EU bude mluvit spíše jen v obecné poloze.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů