Čtvrtek, 28. března 2024

Spočítejte si, koho volit

Spočítejte si, koho volit

Jak při volbách do pražského zastupitelstva vybrat stranu, která bude nejlépe reprezentovat vaše názory? Ode dneška si mohou Pražané svou volbu doslova spočítat předem. Nevládní organizace Arnika a Inventura demokracie spolu se serverem Kohovolit.eu spustily předvolební kalkulačku. Otázky se zaměřují na rozpočet a rozvoj Prahy, územní plán, veřejné zakázky a principy demokratického rozhodování zastupitelstva. Jednotliví kandidáti na politické funkce v uplynulém měsíci vyplňovali podrobný dotazník a právě jejich odpovědi se staly základem pro předvolební kalkulačku.

"Málokdo podrobně pročítá programy politických stran a předvolební hesla jsou zase příliš obecná a nic neříkající. Kalkulačka voličům usnadní orientaci a během pár minut porovná postoj různých stran k zásadním otázkám," vysvětluje hlavní motiv pro spuštění kalkulačky Lukáš Matějka, poradce Centra pro podporu občanů z Arniky.

Voliči v kalkulačce najdou pestrý mix dvaatřiceti otázek týkajících se například výstavby Kaplického knihovny, rozšiřování ruzyňského letiště, výstavby na zelené louce, bezdomovců, evidence zeleně, financování divadel, zadávání veřejných zakázek nebo zveřejňování majetkových přiznání zastupitelů. V závislosti na odpovědích kalkulačka lidem spočítá, která politická strana je jim názorově nejbližší. Celá akce zabere zhruba deset minut.

"Jedním z klíčových úkolů nového zastupitelstva bude schválit nový územní plán. Protože tento dokument rozhodne o vývoji Prahy v příštích patnácti letech, měli by voliči přístup politických stran dobře zvážit," říká Lukáš Matějka z Arniky. Současná politická reprezentace podle něj vycházela vstříc zájmům developerů a povolovala zástavbu zeleně i zemědělské půdy, vznikala problematická kancelářská a nákupní centra či satelitní čtvrtě.

Stejně jako stavební rozvoj bude pro život v Praze důležitá i celková atmosféra kolem magistrátu a důvěra občanů v jeho představitele. "Praha má dnes pověst hlavního města korupce a klientelismu. Voliči by si měli ověřit, zda dají hlas těm, kdo prosadí transparentní rozhodování a účelné vynakládání veřejných peněz," říká k předvolební kalkulačce Veronika Šumová z Inventury demokracie.

Nevládní organizace obeslaly 150 čelných kandidátů dvaceti politických stran obsáhlým dotazníkem a během uplynulého měsíce analyzovaly odpovědi. Názorová kalkulačka z nich vychází a porovnává, která politická strana se nejvíce blíží názoru konkrétního voliče. Před posledními volbami do parlamentu využilo podobnou kalkulačku serveru Kohovolit.eu na čtvrt milionu voličů.

Předvolební kalkulačka je dostupná na adrese:
www.mestaprozivot.arnika.org
cs.kohovolit.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů