Středa, 24. dubna 2024

Tip na výlet: Hartmanice - křižovatka šumavských cest

Tip na výlet: Hartmanice - křižovatka šumavských cest

Hartmanice jsou pravděpodobně nejstarší obcí pomezního hvozdu, který byl Kelty nazýván Gabreta. Dnes město ležína hranici národního parku a chráněné oblasti Šumava. Vítejte v městečku zlatokopů.

Údělem městečka Hartmanice nedaleko Sušice na Klatovsku, na hranici národního parku a chráněné oblasti Šumava, je správcovství více než dvacítky obcí v okolních kopcích a údolích. Ovšem všechny takto roztroušené obecní části působivě dotvářejí ráz podhorského města.

Brána do nitra Šumavy

Výjimečnost Hartmanic dokresluje skutečnost, že jsou dnes jedním z výchozích bodů a křižovatkou významných turistických a cyklistických tras do nitra Šumavy. V městečku se sbíhají cyklostezky směrem od Klatov (42 km), Velhartic (20 km), Petrovic (10 km) či od Sušice (15 km), protínající přírodní park Kochánov. Dále od kempového střediska Annín (6 km) ležícího u Otavy, odkud do Hartmanic vede naučná stezka sv. Vintíře, někdejší středověká obchodní cesta mezi Prahou a německým Niederaltaichem, která dále pokračuje do nitra Šumavy a do Bavorska. Z Hartmanic je pěšky či na kole dostupná i turistická a cyklistická Šumavská magistrála, která prochází Zhůřskou plání a pokračuje až k pohraniční Železné Rudě (32 km). Hartmanice jsou také vyhledávaným střediskem zimních sportů. V okolí Hartmanic je spousta historických a architektonických památek, například barokní mlýn pod Mochovem z druhé poloviny 18. století, takzvaný Hrabánkův mlýn v údolí Pstružného potoka. Hodnotná stavba stojí přímo v Hartmanicích - původní synagoga, ve které se dnes pořádají koncerty.

Zlatokopecká obec s novu čistírnou

nullHartmanice jsou pravděpodobně nejstarší obcí pomezního hvozdu, který byl Kelty nazýván Gabreta. Původní osada vznikla na zemské stezce vedoucí z Bavorska do Čech v místech, kde se vybíralo clo. První jmenovitá zmínka o Hartmanicích je uváděna v roce 1219. K rozvoji obce přispívalo od roku 1273 kutání zlata. Dnes Hartmanice leží v chráněné krajinné oblasti Šumava. Musí proto důrazně dbát na ochranu místní fauny i flory. Město řeší čištění odpadních vod centrální čistírnou, která odvádí vyčištěnou vodu do Lučního potoka. Ten je přítokem Otavy. Původní čistírna zdaleka nevyhovovala jak svým technickým stavem, tak svojí koncepcí a nebyla schopna zajistit řádné odvedení splašků. S podporou z Operačního programu Životní prostředí bylo možné financovat přístavbu denitrifikační nádrže, osazení srážení fosforu, osazení dočišťovacího filtru a další úpravy technologie a stavební části čistírny. Stavba byla v červenci 2010 zkolaudována. Čistírna zpracovává též odpadní vodu z žump okolních osad.

Víte, že...

Rekonstrukce synagogy se ujalo v roce 2003 sdružení Památník Hartmanic. Synagogu po jejím zakoupení dělilo od zániku jen pár chvil. Dírami ve střeše do svatostánku pršelo a hrozilo jeho zřícení. Nejstarším dokladem a dlouho jediným vodítkem pro rekonstrukci byla ne příliš zřetelná fotografie z poválečného období. V květnu 2006 synagogu slavnostně otevřeli místopředseda senátu Petr Pithart a vrchní zemský rabín Karol Sidon.

null
null

Jako zázrakem se dochovaly některé originální stavební prvky synagogy: dřevěné výplně kruhových oken ve tvaru osmicípé hvězdy (symbol krále Šalamouna), části kovových i dřevěných zábradlí, kamenné desky Desatera, dveře hlavního vstupu Přestavbě čistírny pomohly peníze z dotací EU. s prvky kování.

Více najdete na...

Hartmanice
Synagoga
NP a CHKO Šumava

Autor: Michal Bečvář

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů