Pátek, 19. dubna 2024

Hráz nevydrží, vyteče další jedovatý kal

Hráz nevydrží, vyteče další jedovatý kal

Maďarským obcím Kolontár a Devecser o víkendu hrozilo další zaplavení červeným toxickým bahnem z blízké hliníkárny. Úřady proto obyvatele vesnic připravovaly na evakuaci. Z poškozené nádrže v hliníkárně na západě Maďarska před týdnem uniklo 700 tisíc kubíků jedovatého kalu. Zemřelo kvůli tomu sedm lidí. Život ohrožující kal se dostal i do Dunaje. Jeho zamoření se Maďaři snaží zabránit vléváním neutralizačních látek.

Včera úřady varovaly, že se minulý týden poškozená hráz brzy opět protrhne. Podle expertů ji není možné opravit. Podle maďarského premiéra Viktora Orbána by se do okolí mohlo dostat dalších až 500 tisíc kubíků toxického bahna. Tekutina by ale byla hustší než u prvního úniku a nerozlila by se zřejmě do takové dálky.

Pracovní čety v Kolontáru kvůli tomu stavěly pět metrů vysokou hráz, která měla zastavit nebo alespoň zpomalit proud kalu. V sousedním Devecseru dostalo všech 5300 obyvatel příkaz k evakuaci.

Podle Světového fondu na ochranu přírody nádrž netěsnila už několik měsíců. Příčiny prvního úniku zatím nebyly určeny. Hliníkářská společnost MAL, které továrna patří, odpovědnost odmítá.

I v Česku je však několik tikajících ekologických bomb. Týká se to třeba areálů bývalých uranových dolů. Inspekce životního prostředí však tvrdí, že v tuzemsku nyní není žádný podnik, který by představoval bezprostřední ekologické riziko.

AUTOR: Martina Lidinská
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
od naší spolupracovnice z Maďarska

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů