Čtvrtek, 28. března 2024

Pruzkum hlasovani ukazal, ze kvalitni zivot v Praze hajila nejlepe Strana zelenych, ODS zcela propada

Pruzkum hlasovani ukazal, ze kvalitni zivot v Praze hajila nejlepe Strana zelenych, ODS zcela propada
PRAHA - Nez volici v patek vyrazi k volebnim urnam, meli by mimo programu znat, jak se politicke strany chovaly v koncicim volebnim obdobi. Tedy v pripade, ze uz mely sve zastupitele nebo dokonce radni. Sdruzeni Arnika vyhodnotilo hlasovani politiku o uzemnim planu Prahy a tom, zda umozni na plenu promluvit obcanum. Z analyzy vyplyva, ze zivotni prostredi nejlepe hajila Strana zelenych, nejhure naopak ODS. Zebricek demokraticnosti stran dopadl stejne. Volici by podle autoru pruzkumu meli byt obezretni a mimo volebnich programu hodnotit i ciny politiku.

"Z velkych stran ma vyjimecne postaveni pouze TOP 09, ktera vznikla nove a voditkem pro volice muze byt prakticky jen volebni program. Vsechny ostatni nejvyznamnejsi politicke strany jiz v prazskem zastupitelstvu pusobily a lze hodnotit jejich praci. To plati i pro Veci verejne, jejichz kandidatka na primatorku byla prazskou radni, byt za jinou politickou stranu," vysvetluje Lukas Matejka z Arniky. "Volici by nemeli spolehat jen na predvolebni sliby. O duveryhodnosti politickych stran a kvalite kandidatu vypovidaji mnohem vice ciny v uplynulem volebnim obdobi," rekl Matejka.
Arnika hodnotila hlasovani zastupitelu o uzemnim planu a jeho zmenach. Prave ty jsou tercem tvrde kritiky verejnosti, protoze mnohdy vychazeji vstric pozemkovym spekulacim a zajmum developeru. Jejich vysledkem je casto zastavba zelene nebo zemedelske pudy. Arnika sledovala, jak zastupitele hlasovali o Trojmezi, nove draze letiste Ruzyne, Prazskem okruhu, premene prazskych nadrazi, zmene Klanovickeho lesa na golfove hriste, zastavbe Hornich Roztyl a desitkach dalsich kauz.
Zatimco zastupitele Strany zelenych hlasovali ve prospech zivotniho prostredi v 85 % pripadu, ODS ani jednou. Jaka druha nejvice ekologicka strana v prazskem zastupitelstvu z hodnoceni prekvapive vychazi KSCM. Nynejsi kandidatka na primatorku za Veci verejne Marketa Reedova hlasovala pro zivotni prostredi jen v polovine pripadu.
Stejne se strany umistili take v hodnoceni, zda jsou ochotny naslouchat obcanum. Zatimco Strana zelenych by verejnosti dala slovo v 82 % pripadu, zastupitele z ODS naopak nechali lidi v 75 % pripadu odejit domu po mnoha hodinach cekani bez toho, aby mohli promluvit.
Na serveru KohoVolit.eu je zverejnena interaktivni analyza veskerych hlasovani prazskeho zastupitelstva za uplynule ctyri roky. "Lze sledovat, ze zpocatku bylo zastupitelstvo rozdeleno spise na tri bloky - ODS, Stranu zelenych a CSSD. V roce 2010 uz prakticky hlasovala ODS sama proti vsem ostatnim," vysvetluje autor analyzy Michal Skop ze serveru KohoVolit.eu.
Arnika ve spolupraci s iniciativou Inventura demokracie a serverem KohoVolit.eu pripravila pro volice take nazorovou kalkulacku, ktera porovnava pristup jednotlivych stran s nazory volice. Umi pak spocitat, ktera strana se nazorum daneho volice svym programem nejvice blizi.
Volebni kalkulacka i pruzkum hlasovani zastupitelu jsou dostupne na webu:
www.mestaprozivot.arnika.org/volby-2010
Prehled hodnocenych hlasovani: www.mestaprozivot.arnika.org/dilci-hlasovani
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů