Pátek, 29. března 2024

Nové čipy pro správu napájení slibují průlom na poli alternativních zdrojů energie

Nové čipy pro správu napájení slibují průlom na poli alternativních zdrojů energie

Společnost IBM oznámila novou technologii výroby čipů pro polovodiče sloužící ke správě napájení. Jde o první vstup společnosti do zásadního segmentu vývoje alternativních zdrojů energie, chytrých budov a nových spotřebních zařízení.

Proces IBM integruje bezdrátovou komunikaci do jediného čipu pro správu napájení. S výrobními náklady nižšími zhruba o 20 % umožňuje vývojářům a výrobcům čipů vytvářet novou třídu polovodičů - velmi malé a cenově dostupné čipy, které kontrolují spotřebu energie a zároveň v reálném čase komunikují se systémy pro sledování chytrých budov, elektrických sítí a dopravních systémů.

Hlavní funkcí čipů pro správu napájení je optimalizace využití elektrické energie. Slouží jako spojnice umožňující nepřerušovaný tok elektřiny mezi systémy a elektronickými přístroji, které vyžadují různé úrovně proudu. Jsou například klíčovými komponenty solárních panelů a široce se využívají i ve všech průmyslových segmentech - v automobilech, spotřební elektronice (digitálních televizích) a mobilních komunikačních přístrojích (telefonech).

Díky využití stejného výrobního procesu, který se používá i pro výrobu procesorů pro PC a "chytré telefony" - CMOS-7HV -, je dosaženo snížení nákladů na jejich výrobu a zároveň integrace množství funkcí - ve výsledku tak jeden čip zastane funkci tří nebo čtyř čipů. Takové inovace jsou zásadní pro zavádění chytrých systémů, kde je všudypřítomnost levných, jednočipových senzorů závislá právě na dostupnosti výrobní technologie.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů