Čtvrtek, 28. března 2024

Nejlepší z prachmizerných

Nejlepší z prachmizerných

Všechny vládní nápady týkající se průšvihu se zdražením elektřiny kvůli podpoře slunečních elektráren mají jedno společné: žádný z nich nechce vytáhnout nemravný zisk z kapes solárních carů. Návrh ministerstva průmyslu, jež požaduje zavést daň z uhlí a plynu, se jich nedotkne vůbec. Srážková daň na všechny druhy alternativních energií je postihne pouze minimálně. Stejně tak i aktuální návrh Miroslava Kalouska na kompenzaci z prodeje emisních povolenek.

Proč to? Důkaz neexistuje, ale důvodné podezření se formulovat dá. Protože se kolem kšeftů motají lobbisté napojení na politické strany a přátelé vlivných politiků. A také proto, že do solárů investovaly velké peníze banky. Kapři si rybník naplněný solárními miliardami nevypustí.

Nahlíženo z jiné perspektivy než zevnitř miliardového rybníka, je přitom zdanění zisků (nebo lépe hrubých výnosů) ze solárních elektráren logickou cestou. Problém by se řešil tam, kde nastal. Nepoškozoval by ty, kteří se solárním boomem nemají nic společného. Námitka, že by mohlo dojít k arbitrážím, je sice relevantní, avšak nemá platnost definitivního argumentu. Při chytře nastavené dani, která by solárníkům ponechávala rozumný zisk, by k arbitrážím nemuselo dojít.

Kdybychom ovšem měli hodnotit nápady, jež leží na vládním stole, je aktuální návrh Miroslava Kalouska na kompenzaci zdražení elektřiny prodejem emisních povolenek nejlepším ze všech prachmizerných. Povolenky, které v Česku dostávají energetické firmy (hlavně ČEZ) zdarma, jsou dobrým zdrojem. Jejich použití nezvýší cenu ostatních energií a vyloučí nespravedlivé daňové trestání výrobců elektřiny z větru a biomasy. A na řešení problému se bude přímo podílet ČEZ, který je jedním z motorů solárního byznysu.

Námitek je však několik. Za prvé, povolenky nikdy neměly být zdarma. Pokud mají být nyní za peníze, je to pouze návrat ke stavu soudnosti. Za druhé, peníze z povolenek by bylo možné použít rozumněji než na zalepení solárního průšvihu. Za třetí, povolenky se budou dražit až od roku 2013, což nebude zadarmo. Stát si bude muset vypůjčit, což si vyžádá úroky. Nebo bude muset při využití jiných finančních instrumentů zaplatit za brokerské služby. Proto stále platí otázka: Proč hledat kličky a nezdanit rovnou solární byznys?

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů