Čtvrtek, 18. dubna 2024

Policie zadržela ředitele firmy, z níž unikl toxický kal

Policie zadržela ředitele firmy, z níž unikl toxický kal

Maďarsko doufá, že do dneška dokončí výstavbu ochranné hráze kolem odkalovací nádrže hliníkárny u obce Kolontár, z níž se minulý týden po protržení vylil do okolí jedovatý kal. Bariéra dlouhá 1500 metrů a deset metrů vysoká, která je prý již ze 70 procent hotova, by měla zabránit případným dalším únikům.

Nové trhliny, které se objevily v protržené hrázi v sobotu, se podle včerejšího prohlášení odborníků dále nerozšiřují. Příčinu havárie, jež způsobila největší ekologickou katastrofu v dějinách Maďarska, zkoumá nyní policie. Kvůli úniku jedovatého kalu z nádrže byl včera zadržen ředitel hliníkárenské společnosti MAL, která zařízení vlastní. Oznámil to premiér Viktor Orbán. Poslancům v parlamentu sdělil, že vláda musí převzít správu společnosti MAL a zmrazit její majetek.

Do Maďarska přijel včera pětičlenný tým expertů z několika zemí, který má pomoci se snižováním dopadu havárie na životní prostředí.Po protržení hráze minulého pondělí vyteklo do okolí na 700 000 metrů krychlových jedovatého kalu, který zasáhl několik obcí na západě Maďarska, zcela zničil život ve dvou řekách a poškodil do určité míry i Dunaj. Včera byla nalezena osmá oběť jedovatého kalu.

www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů