Čtvrtek, 28. března 2024

Kal v Maďarsku je jen jednou z východoevropských eko-hrůz

Kal v Maďarsku je jen jednou z východoevropských eko-hrůz

Z opuštěných dolů v Rumunsku prosakuje do řek voda kontaminovaná těžkými kovy. Maďarská chemická továrna produkuje více než 100.000 tun ekologických jedů ročně. Půda na východním Slovensku je kontaminovaná rakovinotvornými polychlorovanými bifenyly. Záplava toxického kalu v Maďarsku je tak jen jednou z ekologických hrůz, které číhají ve východní Evropě 20 let po pádu železné opony, napsala agentura AP.

Konec komunismu sice přišel s všeobecnou očistou, ale masivní záplava leptavého neřádu může posloužit jako budíček pro oblast posetou potenciálními katastrofami, které jen čekají na to, aby propukly.

V současnosti je východní Evropa zbavená mnoha ze svých nejhorších ekologických hříchů s pomocí masivního přílivu západních fondů i podmínek uvalených na Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovensko a Českou republiku výměnou za členství v Evropské unii. Přesto ale záplava kalu přitáhla pozornost k méně viditelným nebezpečím - toxickým časovaným bombám, které očistu přežily.

"Děsivé na tom je to, že jsme vůbec nevěděli, že tohle existuje. Stejně tak tu mohou být i další," říká o maďarské katastrofě Andreas Bechham, ředitel programu WW Danube-Carpahtian. "Kolik dalších zařízení a míst tu je, které mohou být tikajícími náložemi?" dodává.

Ekologové v Maďarsku varují před obdobnými úniky červeného žíravého kalu ze sedmi obdobných nádrží asi 100 kilometrů severozápadně od Budapešti, v nichž je od roku 1945 nashromážděno 12 milionů tun kalu. "Pokud tady povolí brány, pak bude ohrožena většina maďarské pitné vody," varuje Martin Geiger ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Obdobné riziko představují i další místa, například továrna Borsodchem v severovýchodním Maďarsku, která chrlí 100.000 tun ekologického toxinu PVC obsahujícího dioxin; stejný jed, který před 34 roky unikl do vzduchu při výbuchu továrny v italském Sevesu. Tehdy zahynuly stovky zvířat a většina města se změnila v pustou zemi nikoho.

Slovensko, maďarský severní soused, má také své vlastní toxické problémy. Patří mezi ně i rozsáhlá oblast na východě země, která zůstává kontaminovaná polychlorovanými bifenyly (PCB) z dob výroby v komunistických časech.

V Bulharsku oficiální činitelé poplašení tím, co se stalo v Maďarsku, nařídili bezpečnostní kontroly na desítkách odpadních hrází - mohutných zdí rezervoárů, které zadržují často těžkými kovy kontaminovaný odpad. Při nejhorším podobném neštěstí v Bulharsku v roce 1966 praskla hráz továrny na zpracování olova a mědi ve městě Zgorigrad. Vlna kalu zabila 488 lidí a zanechala většinu okolní oblasti neobyvatelnou.
Podle ekologických aktivistů přitom menší úniky nejsou nijak neobvyklé. Ekolog Daniel Popov říká, že vloni na jaře unikly do řeky Topolnica v centrálním Bulharsku toxické látky z nádrže zadržující odpad z měděného dolu a zahubily ryby.

V Rumunsku je ohromná nádrž plná žíravého kalu součástí krajiny ve významném průmyslovém centru a říčním přístavu Tulcea u delty Dunaje poblíž hranice s Ukrajinou. Aktivisté WWF tvrdí, prosakováním a vzduchem šířené znečištění z nádrže je příčinou úhynu ryb a ptáků v okolí.

Největší rumunské ekologické neštěstí se stalo teprve před deseti lety. Z odkaliště dolu na zlato u severorumunského města Baia Mare uniklo 100.000 metrů krychlových odpadní vody kontaminované kyanidem. Jedovatá látka zamořila řeky Tisu a Dunaj a zničila v nich většinu flóry a fauny. V nemocnicích skončily desítky lidí, kteří jedli kontaminované ryby.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů