Čtvrtek, 28. března 2024

Čistá voda v Orlické nádrži bude stát stamiliony

Čistá voda v Orlické nádrži bude stát stamiliony

Písek - V létě se lidé v orlické nádrži nemohou koupat také kvůli jihočeským rybníkům.

Vědci spočítali, že pro to, aby byla voda v přehradě čistá a lákala turisty z celé republiky, je nutné snížit množství fosforu přitékajícího do nádrže o dvě třetiny. "Ukázalo se, že fosfor v usazeninách na dně není příčinou kvetení vody. Musíme se tedy zaměřit na fosfor, který do nádrže přitéká, a to i z velkých vzdáleností, třeba i z oblastí osmdesát kilometrů od přehrady," dodal Josef Hejzlar z Biologického centra Akademie věd České republiky (BCAVČR).

Nadbytek fosforu objasnila studie

Čistá voda v orlické nádrži má stát až 500 milionů korun. To je informace, kterou přinesla v úterý zahájená konference Revitalizace orlické nádrže, která se od úterý do středy koná v Centru kultury Písek. "Investice do nových čističek a vylepšení těch již fungujících se budou pohybovat mezi 300 až 500 miliony korun," uvedl ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje Luboš Průša.

Během minulého roku vypracovali vědci bilanční studii, která zkoumala mimo jiné i to, odkud se v orlické nádrži bere nadbytek fosforu, který způsobuje kvetení vody. "Bylo pro nás zajímavým zjištěním, že významný podíl na dodávce fosforu do Orlíku mají jihočeské rybníky. Bez přehodnocení způsobu hospodaření na rybnících není možné dosáhnout čistoty vody. Chceme ale, aby opatření nezruinovala rybníkáře a byla v konečném důsledku užitečná i pro ně. Také není pravda, že za všechno mohou rybníkáři," poznamenal Jakub Borovec z BCAVČR.

Přemlouvání starostů

Konference se proto účastní i zástupci producentů ryb. Politici počítají s tím, že pokud budou muset rybníkáři omezit produkci, bude nutné najít zdroje, pomocí nichž by se snížené zisky chovatelům ryb kompenzovaly. "Vysokou školou diplomacie bude přesvědčit starosty z těchto vzdálených míst, aby investovali peníze do Orlíku, tedy oblasti, která jim může být lidově řečeno ukradená, " doplnil Průša. Podle účastníků konference je třeba vypracovat v roce 2011 studii proveditelnosti a do deseti let by měly být vidět první výsledky, aby opatření neztratila důvěru veřejnosti.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů