Sobota, 20. dubna 2024

Mít vlastní skládku, nebo pronajatou?

Městská rada v Jílovém nedaleko Prahy se v posledních letech intenzivně zabývala současností i budoucností městské skládky na Radlíku.

Mít vlastní skládku, nebo pronajatou?

Otázkou bylo, zda skládku ponechat v majetku města, pronajmout, nebo prodat? Které řešení je ekonomičtější a výhodnější pro obec? Místostarosta Jílového RNDr. Bohuslav Kohoutek zastává jednoznačný názor, že nejlepší by bylo skládku prodat.

HISTORIE

Krajský úřad Středočeského kraje nařídil již v roce 2004 skládku na Radlíku modernizovat kvůli splnění přísnějších požadavků na provoz. Protože se tak nestalo, byla uzavřena. >>Teprve pak tehdejší vedení města v dubnu 2006 skládku na 6 let pronajalo firmě Remondis Praha. Ta se zavázala skládku na své náklady upravit a zmodernizovat podle požadavků úřadů a příslušných norem. Její provoz byl obnoven koncem března 2007,>V rekultivačním fondu, tvořeném povinně nájemcem ze zákona, bude po ukončení nájmu v roce 2012 jen asi 11,5 mil. Kč. Nemůžeme nájemce nutit, aby ukládal víc peněz, než požaduje zákon.>vlastní>Z uvedeného vyplývá, že nájemní smlouva není pro město výhodná,>Při mnoha jednáních o budoucnosti skládky jsme na základě ekonomických ukazatelů dospěli společně s odborníky k závěru, že nejlepším řešením bude skládku co nejrychleji zaplnit do její projektované kapacity a co nejdříve zrekultivovat. Město by tak získalo podíl na zisku ve výši 4 mil. Kč již v roce 2010,>Celkový přínos tohoto postupu se předpokládá ve výši 11 mil. Kč. Skládka by byla zavezena v roce 2012.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů