Úterý, 19. března 2024

Větrné elektrárny nezdraží elektřinu ani o haléř

Větrné elektrárny v České republice nebudou mít na zdražení elektřiny žádný vliv. Podle České společnosti pro větrnou energii je výkupní cena větrné energie již tak nízká, že masová výstavba větrných elektráren v příštích letech rozhodně nehrozí.

Větrné elektrárny nezdraží elektřinu ani o haléř

Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) rozumí krokům, které plánuje Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO), a to podat ústavní stížnost pro neprůhlednost při výpočtu cen elektřiny. ČSVE je rovněž přesvědčena, že podklady pro stanovování ceny elektřiny jsou velmi nepřesné.

" Celý letošní rok mluví energetici o tom, jak se i výstavba větrných elektráren letos a hlavně v příštím roce bude podílet na zdražování ceny elektřiny pro spotřebitele. Uvádějí, že letos bude připojeno do sítě asi 270 MW nových větrných elektráren," komentuje Michal Janeček, předseda větrné asociace, "skutečnost je však zcela jiná. Do provozu byly letos uvedeny zatím jen dvě elektrárny o celkovém výkonu 4 MW. Do konce roku předpokládáme celkový přírůstek maximálně do 20MW. A i to bude stále 13x méně, než je předpoklad energetiků."

Ještě větší rozdíl je v prognózách energetiků a ČSVE na výstavbu větrných elektráren v příštím roce. A právě tyto prognózy mají zásadní vliv na výpočet ceny. Energetici směle předvídají, že by se mohlo postavit až kolem 1000 MW větrných elektráren. Odhad ČSVE je na úrovni 30 MW - stejný jako byl průměrný roční přírůstek za poslední roky.

Výkupní cena elektřiny vyrobené z větrných elektráren je 2,23 Kč/kWh. "Máme nejnižší výkupní cenu ze všech obnovitelných zdrojů. O vstup do tohoto oboru mají zájem jen dlouhodobí investoři, pro zlatokopy tu není místo," popisuje stav v oboru Janeček.

Výpočty, které provedla ČSVE, ukazují, že větrné elektrárny nezdraží elektřinu pro příští rok ani o haléř. "Abychom zdražili elektřinu jen o pouhé jedno procento, což je 5 haléřů, muselo by se postavit v celé České republice 627 MW nových větrných elektráren. Při současném tempu výstavby by se tak mohlo stát nejdříve za 20 let.

Dle ČSVE jde jen o to, že se velmi lehce našel viník zdražování, a tím jsou obnovitelné zdroje. Mluví se o tom, že letos půjde o největší zdražení elektřiny za posledních 10 let. Skutečnost je ale znovu jiná. Největšího zdražení, a to o celých 48%, zažily podle údajů Energetického regulačního úřadu domácnosti nedávno, kdy se v roce 2008 zdražila elektřina z ceny 3,2 Kč /kWh na 4,7 Kč /kWh. Na zdražení neměly tehdy obnovitelné zdroje téměř žádný vliv.

"Jsme přesvědčeni, že větrné elektrárny nebudou mít zásadní vliv na cenu elektřiny nikdy. Pro výpočet správné ceny pro spotřebitele je nutné, aby se vycházelo z reálných předpokladů rozvoje jednotlivých obnovitelných zdrojů. Za větrnou energetiku mohu říci, že se spíše používaly ty nejsmělejší předpoklady, které ale nikdy nebyly naplněny. Obdobné to je i s prognózou na příští rok. Předpokládáme, že stejné je to i v propočtech u fotovoltaiky," dodává Janeček.

Michal Janeček

předseda České společnosti pro větrnou energii

kontakt: predseda@csve.cz, 602 796 687

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů