Pátek, 19. dubna 2024

Pekárna jezdí ekologičtěji. Můžete i vy

Obec Hrušová na Orlickoústecku má novou plnicí stanici na stlačený zemní plyn (CNG). Díky pekárně Nopek si teď mohou řidiči speciálně upravených aut ekologicky natankovat už na čtvrté stanici ve východních Čechách. Sama pekárna plánuje v budoucnu rozšířit svůj vozový park o další vozy na CNG.

Pekárna jezdí ekologičtěji. Můžete i vy

Nová stanice

Veřejnou plnicí stanici na stlačený zemní plyn (CNG) zprovoznila před svou pekárnou v obci Hrušová na Orlickoústecku pekárna Nopek Vysoké Mýto. Zařízení stojí u frekventované silnice první třídy z Hradce Králové na Olomouc.

Po Hradci Králové, Pardubicích a Svobodě nad Úpou je tak v Hrušové už čtvrté výdejní místo ve východních Čechách, kde mohou ekologické palivo volně tankovat i další majitelé speciálně upravených vozidel.

Proč právě CNG?CNG - levná pohonná hmota
budoucnosti

"K výstavbě vlastní plnicí stanice a k další ekologizaci vozového parku nás vedly dosavadní výborné zkušenosti a ekonomické aspekty," říká ředitel pekárny Nopek Bohumil Štanglica. CNG je podle něj finančně nejvýhodnější pohonnou hmotou.

"Průměrný dojezd firemního dodávkového vozidla na stlačený zemní plyn při rozvozu pečiva je při plném natankování 400 kilometrů. Náklady na ujetý kilometr jsou o více než 40 procent nižší v porovnání s náklady vozidla na naftu," říká Štanglica.

Pro firmu i pro veřejnost

Stanice v Hrušové nabídne dvouhadicový výdejní stojan a tankovací automat, plyn uchovávají tlakové zásobníky s kompresorem. Provoz je bezobslužný a řidiči mohou za palivo platit nejen běžnou bankovní nebo CNG kartou, ale také firemní kartou společnosti Nopek.

"Kromě toho, že naši stanici může využívat motoristická veřejnost, bude odhadovanou dobu návratnosti investice ovlivňovat i postupné nasazování dalších firemních aut s pohonem na stlačený zemní plyn. Rádi bychom nakupovali alespoň tři automobily ročně," říká Bohumil Štanglica.

Firma má aktuálně 101 vozidel, z toho 20 referenčních a 81 nákladních pro rozvoz pečiva. CNG používá již delší dobu 9 automobilů, které doposud palivo čerpaly na stanicích v Hradci Králové a v Pardubicích.

CNG pohon dnes a zítra

Nopek je nejen první pekárnou s vlastní CNG plnicí stanicí u nás - tento primát má mezi všemi malými a středními firmami.

V ČR je dnes zhruba 30 veřejných výdejních míst pro vozidla jezdící na CNG, přičemž jejich investory jsou zejména plynárenské a dopravní společnosti. Na základě dohody s českou vládou chtějí plynárenské firmy vybudovat postupně síť zahrnující až 100 nových plnicích stanic na zemní plyn.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů