Čtvrtek, 25. dubna 2024

Alternativní zdroje energie: Delegace z Birminghamu se přijela inspirovat na jižní Moravu

Alternativní zdroje energie: Delegace z Birminghamu se přijela inspirovat na jižní Moravu

Na pozvání Nadace Partnerství přijela do Brna a na jižní Moravu významná dvanáctičlenná delegace z Birminghamu s cílem inspirovat se a vyměnit zkušenosti v oblasti využívání alternativních zdrojů energie a spolupráce obcí a firem při jejich zavádění. Byli mezi nimi zástupci města Birmingham, vzdělávacích institucí i firem.

Britská delegace se setkala a diskutovala mimo jiné se starostkou Nového Lískovce Janou Drápalovou, ředitelem Regionální rozvojové agentury Vladimírem Gašparem nebo Donem Sparingem z Brnopolis. V Brně delegace navštívila jihomoravské inovační centrum a městskou část Nový Lískovec, kde se zajímala o postup a technologie využité při zateplování panelových domů sídliště.

"Brno a Birmingham mají mnoho společného. Věřím, že budeme moci dlouhodobě spolupracovat a vyměňovat si zkušenosti při hledání cest vedoucích k využívání alternativních zdrojů energie, snižování emisí skleníkových plynů a vytváření pracovních míst v nových moderních "zelených" oborech", uvedl Timothy Huxtable, radní města Birmingham. Město Brno, jako město s budoucností zejména ve výzkumu a IT, představil tým ředitelky kanceláře strategie města Brna Marie Zezůlkové.

Během cesty po jižní Moravě navštívila delegace také obec Hostětín v Bílých Karpatech nebo Kyjovsko, kde se její zástupci seznámili s prací místní akční skupiny a regionální rozvojovou strategií. Zajímali se také o vinařskou turistiku a certifikační systém Cyklisté vítáni. "Byla to oboustranně velmi inspirativní návštěva. Věřím, že nám pomůže připravit společné evropské projekty a nastartovat dlouhodobou spolupráci mezi oběma regiony v oblasti využití alternativních zdrojů energie a tvorby nových pracovních míst v nových oborech," řekl ředitel rozvoje Nadace Partnerství Michal Veselý.

Ve skupině byli představitelé města Birmingham, mezisektorové městské organizace Environmental Partnership, Institute of Adult Continuing Education (Institut dalšího vzdělávání dospělých) a firem New Word Solar Installations a Skanska. Cestu koordinovala britská celonárodní organizace Groundwork, která prostřednictvím vytváření partnerství mezi místními lidmi, lokálními autoritami a firmami usiluje o zlepšení životního prostředí, ekonomických podmínek a sociální regeneraci.

Kontakt:
Michal Veselý, ředitel rozvoje Nadace Partnerství, e-mail: michal.vesely@nap.cz, mob: 724 944 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů