Čtvrtek, 25. dubna 2024

Maďarsko prodloužilo kvůli uniklému kalu do konce roku stav nouze

Maďarsko prodloužilo kvůli uniklému kalu do konce roku stav nouze

Maďarsko dnes ve třech župách na západě země, které zasáhl uniklý jedovatý kal z hliníkárny v Ajce, do konce roku prodloužilo stav nouze. Informovala o tom agentura MTI.

Červený kal zabil devět lidí a na 150 dalších zranil. Jedovatá látka kontaminovala půdu o rozloze asi 40 kilometrů čtverečních a zcela zničila život v jedné řece a jednom potoku. Částečně zasažen byl také Dunaj. Škody se zatím odhadují v přepočtu na asi 1,7 miliardy korun.

Stav nouze v župách Veszprém, Györ-Moson-Sopron a Vas vyhlásila vláda den po ekologické havárii, která je považována za největší svého druhu v historii země. Vláda tento režim smí vyhlásit na maximální dobu 14 dní. Parlament, který ústavní dvoutřetinovou většinou ovládá Svaz mladých demokratů (Fidesz) premiéra Viktora Orbána, proto platnost stavu nouze prodloužil do konce letošního roku.

Stav nouze umožňuje úřadům rychleji reagovat v oblastech postižených živelními pohromami nebo ekologickými haváriemi. Může být mimo jiné nařízena evakuace obyvatelstva, zakázán vstup do určitých míst nebo okamžitě zahájena nouzová výstavba. Například ve vesnici Kolontár, přes kterou se kal přehnal jako první, záchranáři vybudovali rozsáhlou hráz, která má případný další únik jedovaté látky zastavit.

K prodloužení stavu nouze již dříve vyzýval György Bakondi, kterého vláda jmenovala státním komisařem pro dohled nad hliníkárenskou společností MAL, jíž poničené zařízení v Ajce patří. Bakondi v této souvislosti upozorňoval na to, že v postižené oblasti bude i nadále potřeba speciální armádní technika a vybavení.

Z odkalovací nádrže uniklo až 800.000 kubických metrů kalu. Ten následně zničil nebo poškodil přes 350 domů. Lidé se do postižených obcí již mohli navrátit, řada z nich se ale plánuje odstěhovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů