Úterý, 16. dubna 2024

Klaus: Británie plýtvá miliardami na "zelené technologie"

Klaus: Británie plýtvá miliardami na "zelené technologie"

Podle českého prezidenta Václava Klause Británie plýtvá miliardami liber na větrné elektrárny a solární panely, protože politici si nedovolí zpochybnit přehnaná tvrzení vědců o globálním oteplování. Uvedl to britský deník The Times, který dnes přinesl rozhovor s Václavem Klausem.

Klaus řekl, že britský konzervativní premiér David Cameron dělá chybu, když prohlašuje, že povede "nejzelenější vládu v historii". Investice do obnovitelné energie, jako je plán Británie vydat sto miliard liber (2,8 bilionu korun) na pobřežní větrné elektrárny, jsou podle něj horentně nákladné a zvýší ceny energie.

"Je to plýtvání vašimi penězi a mými penězi," řekl Klaus, kterého The Times označily za nejvýše postaveného skeptika vůči globálnímu oteplování na světě.

Klaus v rozhovoru odmítl, že by existovala vědecká shoda o změně klimatu a řekl, že každý den dostává "důležité vědecké studie o nesmyslu globálního oteplování". Vědci, kteří zpochybňují podíl lidí na globálním oteplování, jsou podle něj terčem zastrašování.

Deník napsal, že Klaus protiřečí oficiálnímu stanovisku své vlastní země, když zpochybňuje dohodu z loňského summitu OSN v Kodani o zmírnění růstu průměrné teploty Země. Česká republika na dohodu přistoupila, ale Václav Klaus řekl, že stanovovat limity nemá smysl, protože přirozené výkyvy teplot zdaleka převýší jakýkoli vliv člověka.

The Times také citovaly představitele ústavu pro výzkum změny klimatu na prestižní Londýnské ekonomické škole Boba Warda, podle kterého "má prezident Klaus velmi vyhraněné ideologické názory na svobodný trh a neuvědomuje si, že změna klimatu je výsledkem největšího selhání trhu, jaké jsme kdy viděli".

"Reakcí by měla být snaha toto selhání trhu napravit a ne předstírat, že neexistuje," uvedl Ward. "Jako ekonom by (Klaus) měl uznat, že je množství ekonomických důvodů pro akce související s klimatickou změnou. Kdyby se nesnižovaly emise, bylo by to dlouhodobě mnohem nákladnější," dodal Ward.

Václav Klaus měl v úterý přednášku v londýnském institutu Global Warming Policy Foundation, který sdružuje skeptiky vůči globálnímu oteplování.

V rozhovoru s The Times stejně jako při přednášce mluvil o tom, že myšlenka lidmi způsobeného globálního oteplování politiky přitahuje, protože jim umožňuje lépe kontrolovat společnost. Současně ale uvedl, že mu mnoho světových politiků soukromě řeklo, že sdílejí jeho skepsi, ale nechtějí pochyby připustit veřejně, protože se obávají, že by to znamenalo politickou sebevraždu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů